Malebranche'ın metafizik anlayışı
Metaphysics of Malebranche
- Tez No: 617758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA BAKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Metafizik, Kartezyenizm, Varlık, Vesilecilik, Bilgi Felsefesi, Metaphysics, Cartesianism, Being, Occasionalism, Epistemology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmamızda 17. yüzyıl'da Fransa'da yaşamış olan Nicole Malebranche'ın (1638-1715) hayatını, eserlerini ve metafizik anlayışını ele aldık. İyi bir Hristiyan olarak yetişmiş olan Malebranche, eğitim hayatı boyunca Augustinus'un eserlerini okumuş ve ondan çokça etkilenmiştir. Ancak onu en çok etkileyen Descartes ve felsefesi olmuştur. Descartes'ın madde ve ruhtan oluşan töz anlayışına getirmiş olduğu vesilecilik anlayışı ile felsefe dünyasında tanınmıştır. Bu çalışmamızın birinci bölümünde, tarihsel süreç içerisinde Malebranche'ı felsefi anlamda etkilemiş olan belli başlı filozofların metafizik görüşlerine de yer vererek metafizik kavramını ele aldık. İkinci ve Üçüncü bölümlerde ise ortaya koymuş olduğumuz metafizik kavramından yola çıkarak Malebranche'ın metafizik anlayışını varlık anlayışı ve bilgi anlayışı olmak üzere iki bölüm halinde filozofun eserlerinden yola çıkarak ele aldık. Meseleyi felsefenin sistematik disiplini içerisinde tahlil etmeye, yer yer kritik etmeye yeri geldiğinde tenkit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In our study, we tried to reveal the life, works and metaphysical understanding of the philosopher Nicole Malebranche (1638-1715) who lived in France in the 17th century. Malebranche who was brought up as a good hristian, read and highly influenced by Augustine's works throughout his education. But what excited him most were Descartes's works and philosophy. Malebranche is known in the world of philosophy for his sense of ocassions which Descartes brought to his understanding of matter and spirit. In the first part of our study, we tried to examine the concept of metaphysics by including the metaphysical views of the major philosophers who have influenced Malebranche philosophically in the historical process. In the second and third chapters based on the metaphysical concept we have put forward, Malebranche's metaphysical understanding in two parts as the understanding of being and the understanding of knowledge from the works of the philosopher.