Evli bireylerde eşe kendini açma ve eş tükenmişliği
Spousal self-disclosure and couple burnout among married individuals
- Tez No: 617757
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: evlilik, evli bireyler, eş tükenmişliği, kendini açma, eşe kendini açma, marriage, married individuals, couple burnout, self-disclosure, spousal self-disclosure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada; evli bireylerin eşe kendini açma düzeyleri ile eş tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi; evli bireylerin eşe kendini açma ve eş tükenmişlik düzeylerini etkileyen sosyo-demografik değişkenlerin belirlenmesi; evli bireylerin bu sosyo-demografik değişkenlere ilişkin eşe kendini açma ve eş tükenmişlik profillerinin çıkarılması olmak üzere üç temel amaç belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2018-2019 yıllarında Türkiye'de bir büyükşehirde yaşayan, erişilebilir 453 evli bireyden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri“Eşe Kendini Açma Ölçeği”,“Eş Tükenmişliği Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde; Pearson Korelasyon Katsayısı, MANOVA, Scheffe Testi ve t-testi kullanılmıştır. Araştırmada hata payı en fazla .05 olarak alınmıştır. Araştırma bulgularına göre, evli bireylerde eş tükenmişliği ile eşe kendini açma arasında orta düzeyde, negatif ve manidar bir ilişki vardır. MANOVA sonucunda; cinsel yaşamdan memnuniyet, ev işlerini paylaşma sıklığı, şimdiki eş ile evlenme isteği ve eşler arasındaki sert tartışma değişkenlerinin evli bireylerin eşe kendini açma ve eş tükenmişliği düzeylerini manidar olarak etkilediği bulunmuştur. Buna karşın; eğitim düzeyi, çalışma durumu, evlilik süresi, eşler arası yaş farkı, kök ailenin bireye müdahalesi ve çocuk sayısı değişkenlerinin ise evli bireylerin eşe kendini açma ve eş tükenmişliği düzeylerini manidar olarak etkilemediği saptanmıştır. Algılanan gelir düzeyinin, evli bireylerin eş tükenmişliği düzeylerini manidar olarak etkilediği ancak eşe kendini açma düzeylerini ise etkilemediği bulunmuştur. Evli bireylerin eşe kendini açma ve eş tükenmişliği düzeylerini etkileyen sosyo-demografik değişkenlere ilişkin profilleri çıkarılmıştır. Bulgular alanyazın ışığında tartışılmış ve evli bireylere, psikolojik danışmanlara, araştırmacılara ve politika yapıcılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between spousal self-disclosure and couple burnout of married individuals; to determine sociodemographic variables affecting spousal self-disclosure and couple burnout of married individuals; to reveal profiles of spousal self-disclosure and couple burnout of married individuals regarding these sociodemographic variables. The study group included 453 married individuals residing in Turkey in 2018-2019. The data were collected through“Spousal Self-Disclosure Scale”,“Couple Burnout Measure”and“Personal Information Form”. Pearson's Correlation Coefficient, MANOVA, Scheffe's Test and t-test were used to analyze the data. The error margin was determined as .05. Results indicate that there is a moderate, negative and significant relationship between levels of spousal self-disclosure and couple burnout of married individuals. MANOVA results show that satisfaction with sexual-life, frequency of sharing the house-work, wishing to re-marry the current spouse, and harsh discussions between spouses have a significant effect on the levels of spousal self-disclosure and couple burnout. However, MANOVA results indicate that variables of education level, working situation, duration of marriage, age difference between spouses, the number of children and interference frequency of the root family do not significantly influence the levels of spousal self-disclosure and couple burnout. Results show that perceived income level significantly affects the levels of couple burnout, but does not affect the levels of spousal self-disclosure. Profiles of married individuals regarding socio-demographic variables affecting the levels of spousal self-disclosure and couple burnout were revealed. Finally, after discussing the results, implications are provided for married individuals, psychological counselors, researchers and policy makers.