Akut iskemik serebral infarktlı hastalarda homosisteinin inme ile ilişkisi
Correlation between homocysteine levels and stroke in patients with acute ischemic stroke
- Tez No: 617760
- Danışmanlar: UZMAN ALİ GÜÇTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Acute ischemic stroke, modified rankin coma scale, homocysteine, vascular risk factors
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma akut serebral iskemik infarktlı hastalarda erken fazda serum homosistein düzeylerinin inme varlığıyla ve Modifiye Rankin Koma Skalası skorlarıyla belirlenen inmenin klinik şiddetiyle ilişkisinin olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 83 hasta ve bunlarla yaş ve cinsiyet açısından istatistiki olarak birbirine yakın 68 kontrol grubu olmak üzere toplam 151 denek dahil edilmiştir. Homosistein düzeyleri HPLC (High Performance Liquid Chromatography) yöntemiyle çalışılmıştır. Hasta grubu ile kontrol grubu yaş ve cinsiyet açısından istatistiki olarak birbirinden farklı değildi. Kontrol grubunda homosistein ortalamaları düzeyi 14,04 µmol/L iken inme grubunda (22,22 µmol/L) anlamlı derecede yüksekti (Student's t testi p: 0,05 ). Hasta grubunda geleneksel serebrovasküler risk faktörleri ile homosistein düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelediğimizde Hipertansiyon, Diabetes Mellitus, Kalp Hastalığı, sigara çekimi, alkol kullanma, soy geçmişinde inme öyküsü olanlar ile olmayanlar arasında anlamlı fark saptayamadık. İnme grubunda, serumda ölçülen lipit profili, hematolojik parametreler ve vitamin düzeyleri ile homosistein düzeyleri arasındaki ilişkiyi Pearson korelasyon analizi ile incelediğimizde; Homosistein ile Vitamin B12 arasında negatif (p: 0,020; r: -0,298*) Homosistein ile Total kolesterol arasında pozitif, (p: 0,028; r: 0,245*) Homosistein ile LDL-K arasında pozitif (p: 0,030; r: 0,243*) ilişki saptadık. Ancak Homosistein düzeyleri ile Folik asit, Fibrinojen, Trombosit sayısı, Hematokrit, HDL-K ve Trigliserid düzeyleri arasında herhangi bir anlamlı ilişki saptayamadık (Pearson korelasyon analizi; p: > 0,05). Çalışmamızda hasta grubunda MRKS ile saptanan inmenin klinik şiddet skoru ile, homosistein düzeyleri arasındaki ilişkiyi Tek Yönlü Varyans Analizi ile incelendiğimizde bir anlamlılık saptanmamış olup, buna karşılık“Akut İskemik Serebral İnfarkt”sonucu gelişen inmede hiperhomosisteinemi prevelansının yükseklik gösterdiği ve de inme için major bir risk faktörü olabileceği kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate whether serum homocysteine levels in early phase of patients with acute cerebral ischemic infarction are related to the presence of stroke and the clinical severity of stroke determined by the Modified Rankin Coma Scale scores. A total of 151 participants, including 83 patients and 68 control participants statistically close in terms of age and gender, were included in the study. Homocysteine levels were studied by HPLC (High Performance Liquid Chromatography) method. The patient group and the control group were not statistically different from each other in terms of age and gender. The mean level of homocysteine in the control group was 14.04 µmol / L, whereas it was significantly higher in the stroke group (22.22 µmol / L) (Student's t test p: 0.05). When we examined the relationship between traditional cerebrovascular risk factors and homocysteine levels in the patient group, we could not find a significant difference between homocyteine levels and whether presence of Hypertension, Diabetes Mellitus, Heart Disease, smoking, alcohol use, and those with a history of stroke. When we examined the relationship between homocysteine levels and measured lipid profile, hematological parameters and vitamin levels in serum in the stroke group by Pearson correlation analysis; we found that; Negative correlatin between homocysteine and Vitamin B12 (p: 0.020; r: -0.298 *); Positive correlation between homocysteine and Total cholesterol, (p: 0.028; r: 0.245 *); and Positive correlation between homocysteine and LDL-K (p: 0.030; r: 0.224 *). However, we could not find any significant relationship between Homocysteine levels and Folic acid, Fibrinogen, Platelet count, Hematocrit, HDL-K and Triglyceride levels (Pearson correlation analysis; p:> 0.05). No significant correlation was found between the clinical severity score determined by MRKS and the homocysteine levels in the patient group (ANOVA). On the contrary, we concluded that hyperhomocysteinemia may be a major risk factor for stroke due to the high prevalence of hyperhomocysteinemia in stroke due to“Acute Ischemic Cerebral Infarction”.