18-25 yaş gençlerde cep telefonundan kulaklıkla müzik dinlemenin işitme fonksiyonları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Study of the effects of listening to music through earphones on listening functions of youngsters aged 18-25
- Tez No: 617778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMDUHA TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gürültü Maruziyeti, Geçici Eşik Değişikliği, Müzik Maruziyeti, Transient Otoakustik Emisyon, Distorsiyon Ürünü Otoakustik Emisyonlar, Noise Exposure, Temporary Threshold Shift, Music Exposure, Transient Evoked Otoacoustic Emissions, Distortion Product Otoacoustic Emissions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, 18-25 yaş arası normal işiten bireylerde müzik maruziyeti öncesi ve sonrası işitme sistemini değerlendirerek, müzik maruziyetinin işitme fonksiyonları üzerindeki etkilerini görmek amacıyla planlanmıştır. Etik kurul onayı alındıktan sonra, işitmesi normal olan 90 sağlıklı gönüllüye (51K/ 39 E, ;Ortalama yaş 20±1,1) müzik maruziyeti öncesi, 30 dakika müzik maruziyeti sonrası ve müzik maruziyeti dinlenme sonrası; saf ses odyometri, yüksek frekans odyometri, Transient Otoakustik Emisyon ve Distorsiyon Ürünü Otoakustik Emisyonlar ile odyolojik değerlendirme yapılmıştır. Tüm bu uygulama sırasıyla hem 85,4 dBA hem de 45,4 dBA şiddetindeki müzik uyaranıyla tekrarlanmıştır. Saf ses odyometri ve yüksek frekans odyometri sağ kulak-sol kulak, müzik maruziyet öncesi-sonrası ve 85,4 dBA-45,4 dBA karşılaştırmalarında önemli bir farklılık gözlenmedi. Transient Otoakustik Emisyon için sağ kulak-sol kulak karşılaştırmasında belli frekanslarda sağ kulak emisyon değerleri sol kulak emisyon değerlerinden istatsitiksel olarak daha yüksek bulundu (p0,05). Distorsiyon Ürünü Otoakustik Emisyonlar için sağ kulak-sol kulak karşılaştırmasında belli frekanslarda sağ kulak emisyon değerleri sol kulak emisyon değerlerinden istatistiksel olarak yüksek bulundu (p0,05). Çalışmamız sonucunda müzik maruziyetinin işitme fonksiyonu üzerindeki etkisi objektif ve sübjektif odyolojik testlerle değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda sübjektif testlerde istatistiksel anlamlılık elde edilmese de, objektif testlerde maruziyet sonrası anlamlı farklılık elde edilmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlar müzik maruziyeti sonrası işitme fonksiyonlarının negatif yönde etkilendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to evaluate the effects of music exposure on hearing functions by evaluating the hearing system before and after music exposure in normal hearing subjects aged between 18-25 years. After obtaining the approval of the ethics committee, 90 healthy volunteers (51F /39 M; mean age 20±1,1) with typical hearing were evaluated before music exposure, after 30 minutes of music exposure, and later on relaxing of exposure to music via pure sound audiometry, high frequency audiometry, Transient Evoked Otoacoustic Emissions and Distortion Product Otoacoustic Emissions. All these The comparison between pure sound audiometry and high frequency audiometry, and right ear-left ear, pre-post-music exposure and 85.4 dBA-45.4 dBA; hasn't been resulted in a significant difference. In the right ear-left ear comparison for Transient Evoked Otoacoustic Emissions, right ear emission values were found to be statistically higher than left ear emission values at certain frequencies (p 0.05).In the right ear-left ear comparison for Distortion Product Otoacoustic Emissions, right ear emission values were found to be statistically higher than left ear emission values at certain frequencies (p 0.05). At the end of the study, the effect of music exposure on hearing function was evaluated via objective and subjective audiological tests. Although there was no statistical significance in subjective tests as a result of the evaluation, a significant difference was obtained in objective tests after exposure. The results showed that hearing functions were negatively affected after music exposure.