Beden imajı ile anne baba tutumu, kişilik özellikleri, içsel ego durumları ve demografik özellikler arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Study of relationship between body image and parent approach, personality traits, internal ego states, demographic information
  1. Tez No: 617779
  2. Yazar: İPEK BÖLÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden İmajı, Ebeveyn Tutumu, Ego Durumları, Kişilik Özellikleri, Benlik Saygısı, Body Image, Parents Approach, Ego Status, Personality, Self Respect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde beden imajına verilen önem artmıştır. Bunu sebebi güzelliğe verilen önemin artması ve medyanın sürekli güzellik ve zayıflığı gündemde tutarak, medyatik isimler aracılığıyla bireye verilen ideal beden hakkında mesajlardır. Bu mesajlarda ideal beden imajının mesajları verilirken aynı zamanda olumsuz olan beden imajının düzeltilmesi amacı ile değişik yatırımlar yapma mesajı da verilmektedir. İnsanların bedenlerine duyduğu tutum sosyal yaşamlarını olduğu kadar psikolojik yaşantıları hakkında da sağlıklı bir birey olup olmadıkları ile ilgili önemli ipuçları sunar. Sosyal, kültürel, psikolojik alt yapılarla beslenen kişinin beden imajı kendine duyduğu güven ve benlik saygısını gösterir. Yetişkin bir bireyin beden imajının, anne-baba tutumu, içsel ego durumları ve kişilik özellikleri ile ilişkisinin araştırıldığı bu çalışmada Beden İmajı Ölçeği, Anne- Baba Tutum Ölçeği, Beş Faktörlü Kişilik Ölçeği ve İçsel Ego Durumu Ölçeği kullanılarak bu unsurlar arasında ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın hipotezleri çerçevesinde anlamlı fark bulunan veriler şunlardır. Farklı Ebeveyn tutumlarının, beden imajı üzerinde önemli rollerinin olduğu; uyumlu kişilik özelliği ile beden imajı arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Yetişkin ego durumu büyüdükçe bireyin beden imajına dair olumsuz düşünceler azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Recent days, the given attention for body image has increased. The reason for that is being beautiful has become an important thing and mass media is always caring about being beautiful and being skinny and it includes messages about body image by using people who are famous. In these messages, ideal body image is given by media and at the same time, negative body image that is not proper for media is wanted to be changed through the messages. The thoughts of people about their body may determine their health in terms of social life and psychological condition. Individuals who use cultural, psychological and social substructure can create the self respect by looking at their body image. An adult's thought on body image, parents approach, ego states (parent, child, adult), and relationship of personality were examined in this study also Parent Approach Measurement, Big Five Personality Test, Internal Ego States Measurement was used to determine relationship with Body Image Measurement. In the study, some hypothesis proved its point. In parental approach seems to play an important role on body image perception. Significant relationships were found between conscientiousness personality trait and body image. As the internal ego status of the Adult keep getting bigger, there is an decrease in the individual's negative thoughts about body image.