Üniversite öğrencilerinde algılanan ebeveyn tutumları ile beden algısı arasındaki ilişkide sosyal medya kullanımının aracılık rolü
The mediating role of social media use in the relationship between parental attitudes and body image among college students
  1. Tez No: 760697
  2. Yazar: AYLİN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveyn Tutumları, Beden Algısı, Sosyal Medya Kullanımı, Parental Attitudes, Body Perception, Social Media Use
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde beden algısı ve ebeveyn tutumları arasındaki ilişkide sosyal medya kullanımının aracılık rolünü incelemek ve bu konuda yapılacak yeni çalışmalara yol göstermektir. Bu doğrultuda 18-28 yaş arasında, İstanbul'da yaşayan 391 üniversite öğrencisi ile çalışılmıştır. Veri toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Anne- Baba Tutum Ölçeği, Beden İmajı Ölçeği ve Sosyal Medya Kullanım Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde Frekans, Yüzde Dağılımı, Ortalama ve Standart Sapma Hesaplamaları, Bağımsız Gruplar T-testi, Tek Yönlü Anova analizleri ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Sosyal medya kullanımının aracılık rolünde ise Regresyon Analizi Kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinde algılanan ebeveyn tutumlari ile beden algısı arasındaki ilişkide sosyal medya kullanımının aracılık rolü bulunamamıştır. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin ebeveynden algıladıkları demokratik tutum ile olumlu beden algısı arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişki saptanmıştır. Buna karşın otoriter ebeveyn tutumları ile olumlu beden algısında bir ilişki bulunamıştır. Üniversite öğrencilerinin ebeveynden algıladıkları otoriter tutum ile sosyal medya kullanımı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna karşın demokratik ebeveyn tutumları ile sosyal medya kullanımı arasında ilişki bulunamamıştır. Bununla birlikte üniversite öğrencilerinin olumlu beden algısı ile sosyal medya kullanımı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of the social media use in the relationship between body perception and parenting styles by assesing college students and to guide futher studies on this matter. According to that, 391 college students age between 18-28 and who live in Istanbul were participated. Data was collected by Demographic Information Form, Parenting Styles Scale, Body Image Scale and Social Media Use Scale. Frequency, Percentage Distribution, Mean and Standard Deviation Calculations, Independent Groups T-Test, One Way Anova analyzes and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the research data. Regression Analysis was used in the mediating role of social media use. According to the results, there was no mediating role of social media use in the relationship between perceived parenting styles among college students and body perception. Besides, results show that, there is a positive correlation between democratic parenting styles and positive body image among college students. Despite that there was no relationship between authoritarian parenting styles and positive body image. Also, it is found out that there was a significant relationship between perceived authoritarian parenting style and social media use. After all, there was no relatinship between democratic parenting styles and social media use. However, no significant relationship was found between college students' positive body image and social media use.