Cinsiyetlere göre etiket okuma alışkanlığının incelenmesi
Evaluation of label reading habits according to gender
- Tez No: 617795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSKENDER KARALTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Etiket Okuma, Sağlıklı Beslenme, Yaşam Biçimi, Gıda Etiketi, Label Reading, Healthy Nutrition, Lifestyle, Food Labels
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Tüketicilerin daha sağlıklı seçimler yapabilmeleri için ürün etiketi, birim fiyat, üretim ve önerilen tüketim tarihi, gıda ambalaj etiketlerindeki besin değerleri ile ilgili bilgiler çok önemlidir. Etiketler ve bu etiketler üzerindeki bilgiler daha bilinçli beslenmek, karar alma sürecini kolaylaştırmak ve tüketicilerin satın alma aşamasında doğru seçimleri yapmalarına katkıda bulunur. Bu çalışma, Nisan - Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılan kesitsel bir çalışmadır. Bu çalışmaya İzmir'de yaşayan 18 yaşından büyük gönüllü, katılımcılar dahil edildi ve etiket okuma alışkanlıkları ve sağlıklı yaşam tarzı davranışları, araştırmacılar tarafından gelişmiş bir anket ile cinsiyete göre değerlendirildi. Medeni durum, yaş, eğitim ve aylık gelir seviyesi, istihdam durumu ve aylık ortalama gelir sorgulandı. Çalışmaya 132 gönüllü dahil edildi, katılımcıların 66'sı kadındı. Etiket okuma alışkanlıkları ve cinsiyet arasında anlamlı bir fark gözlemlenmedi. Katılımcıların cinsiyetleri ve eğitim düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görüldü. Erkeklerin kadınlara göre daha fazla“fast food”tükettikleri görüldü. Bu çalışmada bireylerin çoğunlukla üretime ve ürünün son tüketim tarihine dikkat ettikleri görülmüştür. Yiyecek etiketi okuma alışkanlığına sahip katılımcıların, beslenme ve egzersiz gibi daha sağlıklı yaşam tarzıyla ilgili seçimler yaptıkları görüldü. Bu çalışmada etiket okuma alışkanlığı ile cinsiyet arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
The information on the label of the product, unit price, production and recommended consumption date, nutritional values on the food packaging labels is very important for consumers to make healthier choices. Labels and the information on these labels are of great benefit in consciously consuming foods, facilitating the decision-making process and helps consumers with making the right choices at the purchasing stage. This study is a cross-sectional study conducted between April - May 2019. In this study volunteer participants over 18 years of age living in Izmir were included and their label reading habits and healthy lifestyle behaviors were evaluated according to gender by a developed questionnaire. Marital status, age, education and monthly income level, employment status and average monthly income were questioned. 132 volunteers were included in the study, 66 of the participants were female. We did not observe any difference between label reading habits and gender. There was statistically significant relationship between gender and education level of participants and men consumed more fast food than women. In this study, it was observed that individuals mostly pay attention to the production and last consumption date of the product. Majority of the participants that have the habit of reading food labels, make the healtier lifestyle related choises such as nutrition and exercising. In this study we aimed to invastigate the relationship between label reading habit and gender.