Desfluran ve sevofluran anestezilerinde uyanma ve hemodinami özelliklerinin cinsiyet yönünden karşılaştırılması
Comparison of revovery and haemodynamic properties of desflurane and sevoflurane in respect of sex differences
- Tez No: 138524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN TERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: desflurane, sevoflurane, haemodynamics, sex differences, recovery 44
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Erkek ve kadında vücut yağ oranlan ve dağılımlarının farklılığından yola çıkılarak yapılan bu çalışmada, farklı yağ:kan ve kan:gaz partisyon katsayılarına sahip desfluran ve sevofluranın orta süreli elektif cerrahi uygulanacak hastalarda peroperatif hemodinami ve postoperatif derlenme üzerine etkilerini cinsiyet farklılıkları açısından karşılaştırmayı amaçladık. Fakülte etik kurulunun onayından sonra, 20-60 yaşları arasında, ASA I ve II grubu, 160 olgu çalışmaya alındı. Olgular cinsiyetleri ve kullanılan volatil anestezik ajana göre rasgele DES K, DES E, SEVO K ve SEVO E olmak üzere dört gruba ayrıldı. Olgularda peroperatif hemodinamik veriler, postoperatif end-tidal anestezik ajan konsantrasyonunda 41%50 azalma (ET-AA%so) süresi, ekstübasyon, göz açma ve oryantasyon süreleri ile BÎS'in bazal değere dönme süreleri kaydedildi. Postoperatif erken dönemde Aldrete skorlaması ve geç dönemde DMRT hata puanlan belirlendi. Demografik veriler, ameliyat süresi, peroperatif KAH, OAB ve BİS değerlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Desfluran verilen erkek ve kadın olgularda ET-AA%5o süresi, ekstübasyon süresi ve göz açma süresi sevofluran verilen olgulardan daha düşüktü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p0.05). Sonuç olarak, desfluran gruplarında erken derlenme süresi, sevofluran gruplarından daha kısa idi. Ayrıca erken derlenme süresi, hem desfluran hem de sevofluran uygulanan erkeklerde kadınlardan daha kısadır. Geç derlenme süresi bakımından kadın ve erkek olgular ile desfluran veya sevofluran verilmesi arasında bir fark saptanamamıştır. Erken derlenme özelliklerinden dolayı desfluran uygulanmasının ameliyathane sirkülasyonunu ve verimliliğini artırabileceğini düşünüyoruz. 42
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of recovery and haemodynamic properties of desflurane and sevoflurane in respect of sex differences In male and female patients, fat ratio and distribution was different. In this study, we purposed to compare the effects of desflurane and sevoflurane, which have different oil/blood and blood/gas partition coefficient, on the peroperative haemodynamy and postoperative recovery in the patient who underwent elective surgery of median time in respect of sex differences. 43After faculty Ethics Committee approval, ASA class I or II, aged between 20-60 yr, 160 consenting patients were studied. Patients, in respect of sex and volatile anaesthetics, were randomly divided into four groups as DES F, DES M, SEVO F and SEVO M. Peroperative haemodynamic indices and postoperative time to 50% decline end-tidal volatile concentrations (ET-AA%5o), extubation and eye opening time, orientation and reaching time to control BÎS index, all were recorded in the patients who were administered desflurane (4-6%) and sevoflurane (1-2%). Aldrete scores in postoperative early period and error points of DMRT in delayed postoperative period were determined. There were no statistical difference in demographic parameters, operation time, preoperative HR, MAP ve BİS values (p>0.05). ET-AA%so time, extubation and eye opening time in male and female desflurane patients, were lower than in sevoflurane patients and these were statistically significant (p0.05). As a conclusion, in desflurane patients early recovery time was shorter than in sevoflurane patients. In addition, early recovery time, in both desflurane and sevoflurane male patients were shorter than in female patients. No significant differences were observed in delayed recovery time between male and female patients and between desflurane and sevoflurane. We conclude that anaesthesia with desflurane can increase operating room turnover and productivity because of early recovery properties.