Determination of eating attitudes of a special polyclinic applicants by EAT-40
Özel bir polikliniğe başvuranların yeme tutumlarının YTT-40 ile belirlenmesi
- Tez No: 617798
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Anoreksiya Nervoza, YTT-40, Estetik, Eating Attitudes, Anorexia Nervosa, EAT-40, Esthetic
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı özel bir polikliniğe başvuran hastalarda yeme tutumu davranışları ile Anoreksiya Nervoza arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yeme Tutum Testi–40 kullanılmıştır. Polikliniğe başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden hamile olmayan, emzirmeyen toplam 100 hasta ile görüşülmüştür. Bu hastaların 69'u kadın, 31'i erkektir. Araştırma sonucunda, katılımcıların yeme tutumu davranışları ile yaş, çalışma durumu, sigara içme, alkol kullanımı, medeni durum arasında anlamlı bir fark olmadığı, ancak cinsiyet arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Yine, yeme tutumu davranışları ile vücut kitle indeksi ve kilo arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, boy arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Son olarak, sağlıklı olduğunu düşünme ve gelir düzeyi ile düzenli fiziksel aktivite arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between eating attitude behaviors and Anorexia Nervosa in patients admitted to a private outpatient clinic. Eating Attitude Test - 40 was used as data collection tool. A total of 100 non-pregnant, non-breastfeeding patients admitted to the outpatient clinic and agreed to participate in the study were interviewed. 69 of these patients were female and 31 were male. As a result of the study, it was observed that there was no significant difference between eating attitude behaviors of participants, age, working status, smoking, alcohol use, marital status, but there was a significant difference between gender. Again, there was no significant relationship between eating attitude behaviors, body mass index and weight, and there was a significant relationship between height. Finally, no significant relationship was found between healthy living and income level and regular physical activity.