Hidrojen peroksit yakıt hücreleri için elektrokatalizör sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of electrocatalysts for hydrogen peroxide fuel cells
  1. Tez No: 617834
  2. Yazar: BURAK YAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM GÖKDOĞAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Kimya, Kimya Mühendisliği, Science and Technology, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: bimetalik katalizörler, elektroindirgenme, hidrojen peroksit, paladyum, yakıt hücreleri, bimetallic catalysts, electroreduction, fuel cells, hydrogen peroxide, palladium
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada; hidrojen peroksit (H2O2) yakıt hücrelerinde kullanılmak üzere karbon nanotüp (CNT) destekli çekirdek-kabuk ve bimetalik alaşım katalizörler sentezlenmiştir. M-Pd (M: Ni, Ag, Co, Mn, V, Zn) çekirdek-kabuk katalizörler dendrimer şablon metodu ile sentezlenmiştir. Bimetalik alaşım katalizörler ise NaBH4 indirgeme yöntemi ile hazırlanmıştır. Katalizörlerin H2O2 elektroindirgenme reaksiyonu için aktiviteleri dönüşümlü voltametri, kronoamperometri ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi yöntemleri ile incelenmiştir. Çekirdek-kabuk yapıdaki ZnPd/CNT katalizörü H2O2 elektroindirgenme reaksiyonu için daha yüksek aktivite göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, carbon nanotube supported core-shell and bimetallic alloy catalysts have been synthesized for H2O2 fuel cells. Bimetallic coreshell catalysts of M-Pd (M: Ni, Ag, Co, Mn, V, Zn) were synthesized via the dendrimer template method. Bimetallic alloy catalysts were prepared by NaBH4 reduction method. The activity of the catalysts for H2O2 electroreduction reaction was examined by cyclic voltammetry, chronoamperometry and electrochemical impedance spectroscopy methods. The ZnPd/CNT core-shell catalyst revealed higher activity for the electroreduction of H2O2.