Ratlarda sodyum florid ile oluşturulan toksikasyonda karvakrolün böbrekler üzerine etkisi
Effects of carvacrol on sodium floride-induced toxication on rat kidney
  1. Tez No: 617860
  2. Yazar: GİZEM ARALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN SALMANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Flor Toksikasyonu, Karvakrol, Oksidatif Stres, Carvacrol, Fluor Toxicities, Kidney, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Flor, tek değerli bir gaz halojendir, açık sarı renklidir ve doğada çok yaygın olarak bulunmaktadır. Flor, kemikler için önemlidir ve diş çürümesine de engel olmaktadır. Fazla alınması sonucunda ise flor toksikasyonu oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ratlarda sodyum florid ile oluşturulan renal hasar ve oksidatif streste, karvakrolün antioksidan etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada, her grupta 9 rat olmak üzere 5 grup oluşturulmuş ve toplamda 45 rat kullanılmıştır. Grup 1 kontrol grubu olup bu gruptaki hayvanlara sadece taşıyıcı madde olarak i.p. yolla %2,5 DMSO uygulaması yapılmıştır. Grup 2'nin içme sularına 30 gün süreyle 300 ppm dozda sodyum florid verilmiş ve flor toksikasyonu oluşması amaçlanmıştır. Grup 3'e 30 gün boyunca içme suyuyla 300 ppm dozda sodyum florid verilmiş aynı zamanda i.p. yolla 74 mg/kg dozda karvakrol uygulanmıştır. Bu grupta böbreklerde oluşan oksidatif strese karşı karvakrolün profilaktik etkisi araştırılmıştır. Grup 4'e 30 gün boyunca 300 ppm/gün dozunda sodyum florid verilip ardından bu 30 günü takiben 10 gün boyunca 74 mg/kg dozda karvakrol i.p yolla uygulanmıştır. Bu grupta karvakrolün tedavi edici etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Grup 5'te ise sadece karvakrol 74 mg/kg dozda 30 gün süreyle i.p. olarak uygulanmıştır. Uygulamalar sonrasında toplanan kan örneklerinden serum kreatinin (CR) ve kan üre azotu (BUN) değerleri analiz edilmiştir. Ortalama CR değerleri toksikasyonun oluşması beklenen 2. grupta artarken, karvakrol verilen gruplarda 2. gruba göre azalış gösterdiği belirlenmiştir. Ortalama BUN değerleri ise gruplar bazında birbirne yakın elde edilmiştir. Clusterin değerleri; her grupta birbirine yakın elde edilmiştir. KIM-1 değerleri ise toksikasyonun oluşması beklenen 2. grupta, kontrol grubuna kıyasla daha yüksek elde edilmiştir. Ortalama MDA değeri; 2. grupta kontrol grubuna kıyasla yükselirken, karvakrol verilen gruplarda düşmüştür (Grup 1: 42,82 μM; Grup 2: 56,25 μM; Grup 3: 34,18 μM; Grup 4: 39,28 μM; Grup 5: 32,17 μM). SOD değeri; toksikasyon oluşması beklenen grup 2'de kontrol grubuna oranla düşük elde edilmiştir. Karvakrol verilen gruplarda ise bu değer grup 2'ye kıyasla daha yüksek tespit edilmiştir (Grup 1: 0,30 U/mL; Grup 2: 0,04 U/mL; Grup 3: 0,24 U/mL; Grup 4: 0,16 U/mL; Grup 5: 0,23 U/mL). GPx değerleri ise toksikasyon oluşması hedeflenen grup 2'de kontrol grubuna göre yüksek bulunurken, karvakrol verilmesinin GPx değerlerini daha fazla yükselttiği belirlenmiştir (Grup 1: 7,30 nmol/dk/mL; Grup 2: 10,68 nmol/dk/mL; Grup 3: 21,09 nmol/dk/mL; Grup 4: 19,59 nmol/dk/mL; Grup 5: 14,27 nmol/dk/mL). Elde edilen analiz verileri sonucunda karvakrolün, böbrek dokusunda flor toksikasyonu sonucu oluşan oksidatif strese karşı belli oranda etkili olduğu söylenebilir. Ancak konunun daha iyi anlaşılabilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma Ankara Üniversitesi BAP koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fluorine is a univalent gaseous halogen, it is straw-yellow colour and it is found in nature very prevalently. Fluorine is very important for bones and it prevents to caries. Overdose fluorine taken can cause fluor intoxication. The aim of this study was to investigate the antioxidant effects of carvacrol on sodium fluoride induced renal damage and oxidative stress in rats. In this study, 5 groups (9 rats in each) were formed and totally 45 rats were used. Group 1 was the control group and only vehicle (2.5% DMSO) was applied intraperitoneally. At group 2, 300 ppm sodium fluoride was given in drinking water for 30 days and it was aimed to cause fluoride toxicity. Sodium fluoride at a dose of 300 ppm with drinking water was given for 30 days and also 74 mg/kg carvacrol was administered by i.p. at group 3. In this group, the prophylactic effect of carvacrol against oxidative stress in the kidneys was aimed to investigate. Group 4 received sodium fluoride at a dose of 300 ppm for 30 days, followed by carvacrol implementation at 74 mg/kg i.p for 10 days. We aimed to investigate the therapeutic effect of carvacrol in this group. At group 5, only 74 mg/kg carvacrol was applied i.p. for 30 days. Serum creatinine (CR) and blood urea nitrogen (BUN) values were analysed from blood samples, which were collected after the applications. While average CR values increased at group 2 where was expected to occur toxicity, it was determined that CR values decreased at the groups where carvacrol were implemented compared to group 2. Mean BUN values, the averages were obtained close to each other on the basis of groups. Also, Clusterin values of each group were obtained similar for each group. On the other hand, KIM-1 values were higher in the second group in which toxicity was expected to occur than in the control group. Mean MDA value; it was higher at the second group while the groups where carvacrol was implemented decreased compared to the control group (Group 1: 42.82 μM; Group 2: 56.25 μM; Group 3: 34.18 μM; Group 4: 39.28 μM; Group 5: 32, 17 MM). In terms of SOD values; it was lower at group 2 where the toxication was aimed than the control group. At the groups where carvacrol was implemented, this value was found to be higher than in Group 2 (Group 1: 0.30 U / mL; Group 2: 0.04 U / mL; Group 3: 0.24 U / mL; Group 4: 0.16 U / mL; Group 5: 0.23 U / mL). While GPx values were found to be higher in the group 2 targeted for toxicity than the control group, carvacrol administration increased GPx values more (Group 1: 7.30 nmol/min/mL; Group 2: 10.68 nmol/min/mL; Group 3: 21.09 nmol/min/mL; Group 4: 19.59 nmol/min/mL; Group 5: 14.27 nmol/min/mL). As a result of the analysis data, it could be specified that carvacrol is effective against to oxidative stress caused by fluorine toxicity in kidney tissue. However, new studies are needed to better understand the issue. This study was supported by coordinatorship of Scientific Research Projects of Ankara University.