Kadın konukevlerinde kalan şiddet mağduru kadınların sosyal adaptasyonlarının ekosistem yaklaşımına göre incelenmesi: ankara örneği
Examination of social adaptations of female victims of violence in women's shelters according to ecosystem approach: the sample of ankara
- Tez No: 617864
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEZEN SERPEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Ekosistem Yaklaşımı, Kadın Konukevleri, Kadına Yönelik Şiddet, Sosyal Adaptasyon, Şiddet Mağduru Kadınlar, Ecosystem Approach, Women's Shelters, Violence Against Women, Social Adaptation, Female Victims of Violence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Kadına yönelik şiddet olgusu, insan haklarını ihlal eden hem toplumsal hem de evrensel bir sorundur. Toplumun dezavantajlı bireyleri olarak şiddet mağduru kadınlar, şiddetsiz bir ortam için yeni bir hayatı seçmektedirler. Bu nedenle kadınlar, verdikleri karar ile hem aile ilişkilerinde hem de toplumsal ilişkilerde meydana gelen değişim ve dönüşümlerle başa çıkma ve yeri geldiğinde bunlarla mücadele etme gereksinimi duymaktadırlar. Kadınların şiddet sonrası hayatlarına devam etmeleri için ailesel, sosyal, kurumsal ve ekonomik destek almaları gerekmektedir. Tüm bu destek sistemleri, kadınların şiddet sonrası toplumsal uyumlarını/sosyal adaptasyonlarını yükseltmeye yöneliktir. Günümüzde kadınların deneyimledikleri fiziksel, duygusal/sözel, ekonomik, cinsel şiddet türleri göz önüne alındığında şiddet sonrası sosyal adaptasyonun güçlüğü ve gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Şiddet mağduru kadınların sosyal düzene uyum sağlamaları, sosyal işlevselliklerini artırmaları ve şiddetin etkilerini azaltmaları/yok etmeleri için çevresi içinde birey nosyonuyla şekillenen ekosistem yaklaşımı ile sosyal adaptasyonlarının sağlanması gerekmektedir. Ekosistem yaklaşımı, bireyin çevresiyle etkileşimine odaklanarak mevcut sorunları ele almaya çalışır. Ekosistem yaklaşımı, mikro düzeyde, bireyin fizyolojik ve psikolojik yaşam deneyimlerine; mezzo düzeyde arkadaş, aile, akranlarıyla ilişkilerine; makro düzeyde ise sosyal sistemler ve geniş gruplar ile etkileşimlerine odaklanır. Ekosistem yaklaşımında her düzey için adaptasyon, bireyin çevresiyle uyumlu bir şekilde bağlantı kurması açısından bir gereklilik olarak görülmektedir. Bu çalışmada, kadın konukevinde kalan şiddet mağduru kadınların (n=18) sosyal adaptasyonları, ekosistem yaklaşımına göre ele alınmıştır. Bu nedenle araştırmanın öznesi olan kadın bireylere yönelik ekosistem perspektifine göre hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu ile sosyo-demografik bilgi formu kullanılarak, kadınların sosyal adaptasyonları değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Ekosistem yaklaşımıyla şiddet ortamından sonraki sosyal adaptasyon olgusu mikro, mezzo ve makro düzeyde ele alınmıştır. Bu nedenle araştırma kapsamında bireysel görüşmelerin yanında sunulan kurumsal hizmetlerin de değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence against women is a social and global problem that violates women's human rights. Female victims of violence want to constitute a new life for a nonviolent environment as disadvantaged individuals in the society. For this reason, women need to cope with and struggle against the changes and transformations in family and social relations. Women require familial, institutional, social and economic support to continue their lives after the violence. All these support systems are aimed at increasing the social adaptation of women for their lives after the violence. Today given the types of physical, emotional, economic, sexual violence experienced by women, the post-violence social adaptation is appearing more difficult and necessity. Female victims of violence have to provide social adaptation with ecosystem approach that is shaped by the notion of the person in environment to comply with social order, to increase their social functioning to reduce/eliminate the effects of violence. The ecosystem approach tries to tackle current problems by focusing on the interaction with person's environment. Ecosystem approach focus on individual's physiological and psychological life experiences in micro level; friends, family, peers' relations in mezzo level and interactions with social systems and large groups in macro level. Adaptation at all these levels in the ecosystem approach is seen as a necessity in terms of linking with the person's environment. In this study, it was examined social adaptations of female victims (n=18) of violence in women's shelters according to ecosystem approach. For this reason, it was used semi-structured interview form and socio-demographic questionnaire prepared according to the perspective of the ecosystem-oriented women who are the subject of this. It was approached to the fact of social adaptation after violence in micro, mezzo and macro level that are components of ecosystem approach. Furthermore, it was evaluated the institutional services in relation to social adaptation after violence together individual interviews.