Kamu Diplomasisi 2.0: Sosyal medya çağında değişen diplomatik iletişim
Public Diplomacy 2.0: The changing diplomatic communication in the age of social media
- Tez No: 617865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, diplomatik iletişim, diyalogsal iletişim, Twitter, büyükelçilik, Public diplomacy, diplomatic communication, dialogic communication, Twitter, embassy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada kamu diplomasisi kavramı, geleneksel diplomasi döneminden günümüze kadar, diplomatik iletişimin doğal gelişim süreci içerisinde ele alınmış ve son olarak da web 2.0 teknolojisi ile olan ilişkisi açısından incelenmiştir. Kamu diplomasisinin devlet dışı aktörlerle daha karmaşık bir hal alan uluslararası çevrenin gerekliliklerine uyum sağlama çabası olarak ortaya çıktığı düşüncesi ana çıkış noktası olarak bu çalışmaya yön vermiştir. Kamu diplomasisi ve sosyal medya bütünleşmesi, diplomasinin 21. yüzyıla adaptasyon sürecinin en önemli aşamasını oluşturmaktadır. Bu anlamda sosyal medya, kendine özgü norm ve kurallarıyla ve diyaloğa dayalı olan doğası nedeniyle diplomasi uygulayıcılarını bir hayli zorlamaktadır. Çalışmada Türkiye'de bulunan altı büyükelçiliğin Twitter üzerinden yürüttükleri iletişim faaliyetleri kamu diplomasisi kapsamında, Kent ve Taylor'un diyalogsal iletişim kuramı perspektifinden incelenmiştir. Elde edilen bulgular büyükelçilik sosyal medya hesaplarının diyalogsal iletişim anlayışından uzak, daha çok bilgi vermeye yönelik olarak kullanıldığı yönündedir. Büyükelçilik hesaplarının tümünün diyalogtan kaçınma davranışı sergilediği görülmüş ve bu durumun nedenleri sonuç kısmında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores public diplomacy and its relation with social media within the natural evolutional process of diplomatic communication starting from the traditional diplomacy era until today. The study is constructed upon the main idea that public diplomacy has emerged as a result of traditional diplomacy's adaptation to a more complex international ecosystem including new non-state actors empowered by web 2.0 technology. The integration of public diplomacy and social media can be regarded an important progress for present day's diplomacy. However, with its all new norms and dialog-based nature, social media has become a challenge for diplomacy practitioners. In this study, six Twitter accounts of foreign embassies in Turkey have been analyzed from the perspective of Kent and Taylor's dialogic theory. The findings indicate that embassies use Twitter for informing purposes only, which is far from dialogic approach. Another finding is that avoiding dialog with their publics is a general attitude for all embassy accounts. Possible motives that interrupt the dialog between embassies and their publics are discussed according to the findings and previous studies on this subject.