Türkiye'de iç göç olgusu ve yerel yönetimlerin rolü
Immigration case of domestic and local government role in Turkey
- Tez No: 617888
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İç göç, Türkiye, yerel, yönetim, Internal migration, Turkey, local, management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye'de sanayileşme ile birlikte oluşan işgücü açığını kapatmak için kentlere göç gerçekleşmiş ve kentlerin nüfusunda artışlar olmuştur. Ekonomik sebeplerin yanında, sosyal ve kültürel bazı etkenler de göç hareketlerinin oluşmasında önemli seviyede etkileyici olmaktadır. Göçü etkileyen sosyal ve kültürel etkenler arası; sanayileşme ve eğitim gidecekleri yerin sosyal imkânları gibi çok sayıda etken vardır. Sosyo-psikolojik faktörler, kır ve şehir hayat şekilleri, ölçümleri arasındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Türkiye'de iç göçle ilgili yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda yerel yönetimler iç göçle gelenlerin kente entegrasyonunun sağlanması, kentsel çarpıklığın giderilmesi, kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gibi konularda çalışmalar yapmaktadır. Bunun yanında yerel yönetimler bölgenin kalkınması, gelişmişlik farklarının azaltılması ve İç göçün önlenmesi için projeler üretmelidir.
Özet (Çeviri)
Immigration to the cities have occured in Turkey in order to handle with the manpower deficit after industrialization and city populations have increased. Besides economical reasons, some social and cultural factors affect movement of migration with a signifcant contribution. Among the socio-cultural factors which causes migration there are numbers of factors such as industrialization, education, and social feautures of the placed to migrate. Socio- psychological factors orginated from the differences between country and city life and measurements. There are critical roles fall to local administrations about domestic migration. Within this framework, local administrations work upon providing the integration of the immigrants to the city, eliminating unplanned urbanization and carrying out urban transformation. In other respects, local administrations should produce projects in order to develop the area, reduce the development differences and hinder domestic immigration.