Schopenhauer'da ölüm ve ölümsüzlük
Death and immunity in Schopenhauer
  1. Tez No: 617889
  2. Yazar: NAZLI OKUR AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH PAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölümsüzlük, Kötümserlik, A. Schopenhauer, Death, Immortality, Pessimism, A. Schopenhauer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Arthur Schopenhauer'ın ölüm ve ölümsüzlük üzerine düşünceleri araştırılmıştır. Schopenhauer'ın kötümserlik etiğinden hareketle, insana, hayata, ölüme ve ölümsüzlüğe karamsar bakışı, onun metafizik bakış açısıyla ele alınmıştır. Schopenhauer, hayatı ıstırap çekmekten ibaret görür. İnsanlar bu dünyaya, günahlarının bedelini ödemek için gelir. Çekilen ıstırabın sonunda ölüm gerçeği kaçınılmazdır. Ölüm, yaşayan canlılar için gerçek bir kurtuluştur. Sonsuz mutluluk ve hiçlik durumudur. Yaşamayı istemek yerine, ölümü arzulamak daha doğrudur. Çile çekmek için gelinen dünyada, ölümsüzlüğü istemek ise saçmalıktır. İnsanın ölümsüzlüğü umut etmesi, çekeceği acıların süresini uzatmak istemesidir. Ölümü arzulamak ve ölüme kavuşmak ise, mutlulukların ve huzurun en gerçek halidir. Schopenhauer ölümsüzlük yerine yok edilemezlik tabirini kullanır. Nitekim ölümsüzlükten kastı, ölümden sonra bir yaşama inanıyor olması değil, yaşam döngüsünün yok edilemeyeceği düşüncesidir. Schopenhauer, yaşamanın aksine ölümü, sonsuz bir mutluluk ve dinginlik hali olarak görür.
Özet (Çeviri)
In this study, considerations of Arthur Schopenhauer on death and immortality has been investigated. Regarding the pessimistic ethic of Schopenhauer, his pessimistic view on human, death, and immortality has been addressed with his metaphysicalpoint of view. Schopenhauer considers life to be nothing more than anguish. To him, humans descend to this earth to pay the price for their sins. At the end of the ordeal, death is inevitable. Death is the only way out for all living creatures. That is the endless happiness and the state of non-being. Instead of wanting to be alive, craving for death is the right thing. Wishing immortality is non-sense in a World where all come to suffer. People's willingness to immortality does not mean anything but extending the time course of this ordeal. However, desiring the death and reaching it, is the actual reality of happiness and peace. Schopenhauer uses indestructibility term instead of immortality. His perception of immortality indeed is the idea that lifecycle cannot be destructed rather than that he believes in life afterdeath. By contrast with living, Schopenhauer considers death to be eternal happiness and a state of serenity.