Resimsel kompozisyonlar içerisinde mekân ve tek nesne ilişkisi
- Tez No: 617890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Resimde Nesne, Nesne Mekân İlişkisi, Tek Nesne, Space, Painting Object, Space Object Relations, Single Object
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Nesne, resim sanatında oldukça önemli bir yer tutar. Sanatçı düşüncesi ve toplumsal yapıya bağlı olarak nesnenin resimdeki yeri, önemi ve görevi de sürekli değişime maruz kalmıştır. Sanatçı için nesne, bazen yapıtının temel, bazen tamamlayıcı unsuru olur. Kimi zaman ise tamamen önemsiz görülür. Sanatçı, yapıtında, çoklu nesne tercih edebildiği gibi, tek bir nesne ile ifade yoluna gidebilir. Buradan yola çıkarak hangi tercihin daha etkili olduğu sorgulanır. Bu durum, bir sorun olarak sanatçının karşısına gelir. Aynı sorun, resimde mekân için de geçerlidir. Çünkü mekân, ancak nesnenin varlığı ile tanımlanabilen bir olgudur. Bu durum, nesne-resim-mekân ilişkisinin yeniden sorgulamasını gündeme getirir. Toplamda dört ana bölümden oluşan bu araştırma metninin ilk iki bölümünde, mekân ve nesne kavramları, bu kavramların sanat tarihindeki yeri ve önemi taranmıştır. Üçüncü bölümde tek nesne-mekân kurgularına örnekler verilerek çözümlemeleri yapılmıştır. Son bölümde ise tez kapsamında oluşturulan resimler ve çözümlemelerine yer verilmiştir. Toplamda sekiz adet resim bu bölümde yer almaktadır. Resimlerin tamamında lavabo formu ele alınıp kirli görünümleriyle yorumlanmıştır. Amaç lavaboların üzerlerinden akan boya sonucu meydana gelen kirli görünümlerine rağmen, onlara estetik bir görünüm kazandırmak ve bu görünümü bir tek nesne ile mekân kompozisyonlarını, özgün bir çerçevede alıcıya sunmaktır. Yapılan literatür taraması ve görsel incelemeler neticesinde özgün bir anlayışla şekillenen tuval üzerine yağlıboya uygulamalarda, bir tek lavabo formu, mekân ile ilişkilendirilerek bir mekan-tek nesne sınırlamasına gidilmiştir. Plastik anlatımda, nesne-mekân ilişkisi bağlamında bir tek nesne; lavabo, ele alınmıştır. Plastik bir uygulamada, başarılı bir anlatım için birden fazla nesne gerekmeyebilir. Sanatçının kurgusal bakış açısı, düşünsel özgünlüğü ve birikimi etkili bir sonuç için yeterli olabilir. Yapılan çalışmalarda böyle bir anlatım yoluna gidilmiştir. Anlatılmak istenen hemen her şeyin bir tek nesne ile anlatılabileceği gösterilmeye çalışılmıştır. Bundan ötürü, nesnenin sayısı veya çeşidinin çok da önemli olmadığıanlaşılmıştır. Bunun için başlangıçta yapılması gereken: doğru nesne ve mekân tercihi, sonrada iyi bir uygulamadır.
Özet (Çeviri)
The object holds a very important place in the art of painting. Depending on the artist thought and social structure, where thepainting of the object, importance, and mission has remained exposed to constant change. Object artist, sometimes the basis of the work, sometimes complementary elements. Sometimes it becomes completely irrelevant. Artist at work, as can choose multiple objects, he can go the path represented by a single object. Based on this choice which is to be more effective is queried. the artist comes across with as a problem this stuation. The same problem applies to space in the art of painting. Because the space in painting is a phenomenon that can be identified by only the presence of the object. This brings up the question again of object-image-space relations agenda. In the first two parts of the text of this research which consists of four main sections In total, the concepts of space and objects, the role and importance of the concepts in art history are screened. In the third chapter by giving examples of single object-space fiction analysis was performed In the last chapter the thesis and pictures created are included in the analysis. Eight pictures in total are located in this section. All the pictures were taken form in the sink with dirty look reviewed handled. Despite the results paint flowing over the goal sinks dirty appearance caused them to give an aesthetic appearance and the appearance of the object with a single space compositions to provide to the buyer in the original frame. Made literature and visual inspection as a result of an original approach shaped on canvas in the oil applications form a single sink, in relation to space it has been made in limitations space-only objects. In the plastic expression, in the context of object-space relations a single object; sinks, are discussed. In an Plastic application, you may not need more than one object for a successful expression. Artist's fictional perspective, creativity (intellectual originality) and hisaccumulation could be enough for an effective result. In the art works it has been made on such a narrative way. The point of almost everything has been tried to be shown can be described with a single object. Thus, the number or type of object has been found not to be very important. For this to be done first: the right choice of object and space, then it is fruitful practice.