Spor bilimleri fakültesinde eğitim gören öğrencilerin spora bakış açıları ve spor yapma alışkanlıklarının incelenmesi
The evaluation of the sport habits of the sports science faculty and their attitudes to sport
  1. Tez No: 617932
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZULLAH KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sportif faaliyet, Sportif Alışkanlık, Öğrenci, Sports Activity, Sports Habit, Student
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin spora bakış açıları ve spor yapma alışkanlıklarını incelemek amacıyla yapıldı.Araştırma evrenini 2019-2020 öğretim-öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri fakültesinde öğrenim gören 220 öğrenci oluşturdu. Öğrencilerin spora bakış açılarını ve alışkanlıklarını belirlemek için oluşturulan 'kişisel bilgi formu' ve 'spor alışkanlıkları ölçeği' kullanıldı. Bulguların Excel ve SPSS 24.00 programları kullanılarak yapıldı. Anlamlılık düzeyleri 0,05 olarak alındı.(P > 0,05).Frekans dağılımı ve yüzde incelendikten sonra, parametrik olmayan testlerden ki-kare ile çapraz tablolar değerlendirmeler yapılmıştır.Öğrencilerin yaptıkları spor dalı ve aktif spor yapmalarına ilişkin görüşlerinde gözlenen farkın anlamlı olduğu bulunmuştur. Futbol ve vücut geliştirme sporlarında ilginin daha çok olduğu görülürken basketbol ve atletizm branşlarına katılımın minumum düzeyde kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Aktif spor yapanlar futbol branşını ile ilgilenirken, aktif spor yapmayanlar en fazla basketbol ile ilgilenmektedir. Öğrencilerin spor faaliyetlerine katılma nedenleri ile aktif spor yapmalarına ilişkin görüşlerinde gözlenen farkın da anlamlı olduğu bulunmuştur. Sporu zevk aldığı için ve sevdiği için yapanların oranı en fazla, arkadaş çevresi edinmek için spor yapanların oranı en az seviyede kalmıştır.Öğrencilerin eğitim gördükleri sınıf seviyeleri ile aktif spor yapmaları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucu bulunmuştur. Aktif olarak en fazla 2. Sınıf öğrenciler spor yaparken, 4. Sınıf düzeyinde aktif spor yapanlar en az olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin spor yapma süreleri ile aktif spor yapmaları arasında anlamlı bir ilişki vardır.4 yıl ve daha fazla spor yapan öğrenci sayısı en fazladır. Aktif olarak spor yapanlar 4 yıl ve daha fazla süredir spor yaparken, aktif spor yapmayanlar en fazla 1 yıl olarak veriler elde edilmiştir.Baba eğitim durumu ve aktif spor yapmalarına ilişkin görüşlerinde gözlenen fark anlamlıdır. Toplamda en yüksek oran ilkokul olarak belirlenmiştir. Aktif spor yapanların baba eğitim seviyesi yüksek lisans olurken, aktif spor yapmayanların ilkokul olarak verilerinin elde edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the perspectives of the students studying in the Faculty of Sports Sciences of Erciyes University and their habits of doing sports. The research population consisted of 220 students studying in Sports Sciences in 2019-2020 academic year. The 'personal information form' and 'sports habits scale'created to determine students' perspectives and habits were used. The findings were made using Excel and SPSS 24.00 programs. Significance levels were taken as (P > 0,05). After the frequency distribution and percentage were examined, cross-tables with non-parametric test were evaluated with chi-square.The difference observed in their views on active sports was found to be significant. While it was observed that there was more interest in football and bodybuilding sports, it was concluded that participation in basketball and athletics branches remained at a minimum level. While those who do active sports are interested in the football branch, those who do not do actives sports are most interested in basketball.It was found that the difference between students participation in sports activities and active sports is meaningful. It is determined that the rate of those who do sports bacause they enjoy and love sports is the most, and the rate of those who do sports to make friends is the least.It has been found that there is a significant relationship between students level of education and their active sports. While active students at the most 2nd class are active, those who are active at the 4th grade level are the minimum. There is a significant relationship between the duration of the sports and the active sports of the students. While those who do active sports have been doing sports for 4 years or more, those who do not do active sports have a maximum of 1 year of data. In total, the highest rate was determined as primary school. It was concluded thath the data of the ones who do active sports are the master's education level while those who do not do actives sports are obtained as primary school.