Cucumis melo L. meyvesinin SPME ile uçucu bileşiklerinin ve meyve sabit yağının kimyasal bileşiminin araştırılması
Investigation of chemical composition of cucumis melo L. fruit volatiles with SPME and fatty oils
- Tez No: 617967
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Cucumis melo, SPME, Uçucu bileşikler, Sabit yağ, Cucumis melo, SPME, Volatile compounds, Fixed oil
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kavun meyvesi olağanüstü tadı nedeniyle tüketim için yüksek potansiyel sunmaktadır. Kavun meyvesinin işlenmesi sırasında büyük miktarlarda yan ürünler üretilir. Bu malzemelerin çoğu, genellikle atılan kavun tohumlarından oluşur. Bununla birlikte, kavun tohumları bir besin kaynağı ve biyoaktif bileşikler olarak potansiyel bir kullanıma sahip olabilir. Kavunun biyolojik olarak aktif bileşiklerinin ve meyve sabit yağının kimyasal bileşiminin araştırılması ekonomi ve sağlık açısından önemlidir. Bu çalışmada Ankara ve Kırkağaç olmak üzere iki tip kavun temin edilerek deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Sırası ile meyvelerden TB-KFME yöntemiyle uçucu bileşiklerin tespiti, meyve kabuğundan TB-KFME yöntemiyle uçucu bileşiklerin tespiti, tohumlardan hidrodistilasyon yöntemi ile uçucu yağ eldesi, tohumlardan Soxhlet ekstraksiyonu ile sabit yağ eldesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen uçucu bileşiklerin ve sabit yağın bileşimi gaz kromatografisi ve gaz kromatografisi-kütle spektroskopisi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçların ülkemizde tüketimi yoğun olan iki farklı kaynaktan kavunların aroması ve tohumlarının sabit yağ açısından değerlendirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Melon fruit offers high potential for consumption due to its extraordinary taste. Large amounts of by-products are produced during the processing of melon fruit. Most of these materials consist of melon seeds, they are usually discarded. However, melon seeds may have a potential source as a nutrient source and bioactive compounds. Investigation of the chemical composition of melon's biologically active compounds and fruit fixed oil is important in terms of economy and health. In this study, two types of melons, Ankara and Kırkağaç were obtained and experimental studies were carried out. Detection of volatile compounds was performed with HS-SPME method from fruits, determination of volatile compounds was performed with HS-SPME method from fruit peel, extraction of volatile oil from seeds was performed with hydrodistilation method, extraction of fixed oil from kernels was performed by Soxhlet extraction. The composition of the volatile compounds and obtained fixed oil were analyzed by gas chromatography and gas chromatography-mass spectroscopy methods. It is expected that the results obtained will contribute to the evaluation of the aroma of the melons and the fixed oil of the seeds from two different sources, which are intense consumption in our country.