Bazı uyuşturucu ve uyarıcıların Calliphora Vicina Robineau-Desvoidy, 1830 (Diptera: Calliphoridae) gelişimi ve PMI tahmini üzerine etkileri
Effects of some drugs and stimulants on development of Calliphora Vicina Robineau-Desvoidy, 1830 (Diptera: Calliphoridae) and determination of PMI
  1. Tez No: 617984
  2. Yazar: BAHRİYE AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT ALTUNSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Biyoloji, Zooloji, Forensic Medicine, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Postmortem interval, Calliphora vicina, Amfetamin, Süksinilkolin, Clonazepam, Postmortem Interval, Calliphora vicina, Amphetamine, Succinylcholine, Clonazepam
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Şüpheli adli vakalarda postmortem intervalin (PMI) belirlenmesinde ceset üzerinde kolonize olan böceklerin süksesyonları ve gelişimleri kullanılmaktadır. İlaç kullanımına bağlı şüpheli ölümlerde, ceset içeriğindeki kimyasallar ceset üzerinden beslenen böceklere geçmekte ve gelişimlerinde değişikliklere dolayısıyla PMI tayinin de sapmalara neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında dünya genelinde artan kullanım ve ölüm vakaları göz önünde bulundurularak seçilen ilaçların Calliphora vicina gelişim evrelerinde meydana getirdiği sapmalar araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan Amfetamin (Adderall) C. vicina'nın larval gelişimini kontrol grubuna göre 18-22 saat geciktirmiştir. Tramadol (Contramal) C.vicina'nın larval gelişim evrelerinde 24 saatlik bir gecikmeye neden olmuştur. Klonazepam (Rivotril) C.vicina larval gelişim evrelerini 12 saat hızlandırırken total gelişimi de uzatmıştır. Bu çalışmayla adli açıdan öneme sahip bir tür üzerinde etkileri ilk kez araştırılmış olan Süksinilkolin (Lysthenon) C.vicina gelişim evrelerinde sapmalara neden olmuş, larval gelişimi 22-24 saat geciktirirken pupada kalma süresini kontrol grubuna göre 5 saat uzatmıştır. Amfetamin, Süksinilkolin ve Klonazepamın C.vicina gelişim evreleri üzerine etkisi ilk kez bu çalışmayla araştırılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlarla, bu ilaçların C.vicina gelişim evrelerinde ve doğrudan PMI tahmininde meydana getirdiği değişiklikler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In suspicious deaths, insect development and successional data are used to estimate the postmortem interval (PMI). Drug related deaths may result in drug transmission to feeding insects and subsequent alteration on their development, thereby altering PMI. This study investigated the influence of drugs which has extensive use and increasing drug related deaths, on Calliphora vicina. Amphetamine (Adderall) exhibited a trend of prolonged both larval and pupal development. Adderall decelerated the larval development up to 18-22 hour. Tramadol (Contramal) cause 24 hour delaying of larval development of C.vicina. C.vicina larvae were reared on bovine lung treated with Clonazepam (Rivotril) exhibit accelaration on larval development up to 12 hour deceleration on pupal stages. Present study firstly investigate the effects of Listenon on the forensically important insect species, C.vicina, Succinylcholine (Lysthenon) cause prolongation up to 22-24 hour of larval development and decelerate the pupal stage up to 5 hour. The effects of Amphetamine, Süksinilkolin and Clonazepam on the C.vicina development are firstly investigated in present study. These preliminary findings suggest that these drugs may alter the duration of C.vicina developmental stages and consequently PMI estimations.