The impact of managerial skills on perceived managerial behavior of managers at Syrian civil society organizations in Turkey
Yöneticilik becerilerinin (Teknik beceriler, yürütme ve ekip oluşturma), Türkiye'de bulunan Suriyeli sivil toplum kuruluşlarındaki yöneticilerin yönetim davranışları üzerine etkileri
- Tez No: 617985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ MESUT BÜKEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yöneticilik Becerileri, Yönetim Davranışı, Sivil Toplum Kuruluşu, Managerial Skills, Managerial Behavior, Civil Society Organization
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma; Türkiye'de bulunan Suriyeli sivil toplum kuruluşlarındaki yöneticilerin yönetim davranışları üzerinde, yöneticilik becerilerinin (teknik beceriler, yürütme ve ekip oluşturma gibi) nasıl etkileri olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın yürütülme nedeni, iki Suriyeli STK'nın yöneticilerini yöneticilik becerilerine sahip olma ve onları hayata geçirme açısından değerlendirerek, Suriyeli STK'lardaki yönetimsel ve idari uygulamaları araştırmaktır. Bu çalışma, geniş çaplı bir literatür taramasından ve deneysel araştırmadan oluşmaktadır. Deneysel analizde kullanılan birincil veriler, Suriyeli iki sivil toplum kuruluşunda çalışan 165 personelin 105'ine yapılan anketlerle elde edilmiştir. Bu çalışmanın temel hipotezine göre;“STK yöneticilerinin yöneticilik becerileri ile yönetim davranışları arasında anlamlı bir istatistiksel ilişki yoktur.”Bu doğrultuda çalışma, şu soruyu cevaplamayı amaçlamaktadır:“Suriyeli STK'larda çalışan yöneticilerin, yöneticilik becerilerinin yönetim davranışları üzerinde doğrudan bir etkisi var mıdır?”. Araştırma sorularını cevaplayabilmek, verileri analiz etmek ve hipotezleri sınamak için, betimsel istatistik yöntemleri (örn. frekans dağılımları, ortalama, standart sapma) ve çıkarımsal istatistik yöntemleri (örn. Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi) kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen başlıca bulgulara göre; teknik, yürütücü ve ekip oluşturma gibi yöneticilik becerilerinin, yönetim davranışları üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi vardır. Benzer şekilde, bulgular, Suriyeli STK'larda çalışan yöneticilerin sahip oldukları ve uyguladıkları yöneticilik becerilerinin görece ortalama düzeyde olduğunu göstermiştir. Bunlara ek olarak; bu çalışmanın deneysel bulguları, sivil toplum sektöründeki yöneticilik becerilerin yönetim davranışla anlamlı bir ilişki içinde olduğu yönündeki akademik anlayışa da katkı sağlamaktadır. Bununla beraber, çalışmada sadece bir ülkedeki iki kuruluşun incelenmiş olması, diğer kuruluşlara yönelik bir genelleme yapılmasını sınırlandırmaktadır. Örneklem büyüklüğünün küçük olmasının etkileri göz önünde bulundurulmalıdır. İleride yapılacak deneysel araştırmalar için daha geniş bir örneklemden veri toplanması son derece önemlidir. Bu çalışmanın özgün değeri, Suriyeli STK'ların yönetimsel ve idari uygulamalarına ışık tutarak, akademik araştırmalarda eksikliği hissedilen bir konuyu ele almasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of managerial skills (technical, drive, and teambuilding) on managerial behavior of managers at Syrian civil society organizations in Turkey. The reason for conducting this study is to investigate the managerial and administrative practices in Syrian CSOs by assessing the skills of managers at two Syrian CSOs, in terms of possession and practice. The study is composed of a comprehensive literature review and empirical investigation. The primary data used in the empirical analysis was collected from 105 out of 165 employees working at two Syrian civil society organizations via a survey (questionnaire). The main hypothesis of the study states that“there is no statistically significant relationship between managerial skills of CSOs managers and their managerial behavior”. Accordingly, the study aimed to answer the following primary question is there a direct influence of managerial skills of managers on their managerial behavior at Syrian CSOs. Statistical techniques such as descriptive statistics (i.e. frequency distributions, mean, standard deviation) and inferential statistics (i.e. Pearson correlation, and regressions analysis) were employed in order to answer the study questions, analyze data, and test its hypotheses. The primary findings of the study indicated that managerial skills: technical, drive, and teambuilding had a significant and positive impact on managerial behavior. Similarly, the findings showed that managerial skills are possessed and practiced by managers working in Syrian CSOs at a relatively moderate level. In addition, the empirical findings of the study contribute to the academic understanding of the significant relationship that managerial skills had on managerial behavior at civil society sector. Nonetheless, the use of only two organizations in one country limits its generalization to other organizations. The effect of the small sample size must be considered, further empirical researches involving data collection from a larger sample is highly recommended. The unique value of the study appears from spotlighting the managerial and administrative practices in Syrian CSOs, which is a subject matter that lacks academic research.