Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin tüberküloz hakkında bilgi tutum ve davranışları
Knowledge atti̇tudes and behavi̇ors of nurses worki̇ng i̇n a uni̇versi̇ty hospi̇tal about tuberculosi̇s
- Tez No: 618183
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAMDİ ILGAZLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, bilgi, hemşire, tutum, eğitim, Tuberculosis, knowledge, nurse, attitude, education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Tüberküloz, dünya çapındaki en büyük halk sağlığı sorunlarından biridir. Bu sorunun önemini koruyor olmasında hastaların olduğu kadar, tüberküloz mücadelesinde görev alan sağlık birimlerinin/çalışanlarının rolü göz ardı edilemez. Tüberküloz kontrolünde hemşirelerin bu hastalıkla ilgili bilgi düzeyleri ve birbirleriyle uyum içerisinde çalışmaları oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışma ile universite hastanemizde çalışan hemşirelerin tüberküloza ilişkin bilgi düzeyleri, davranış ve tutumlarının ölçülmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmamız, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olup 338 hemşireye kapalı zarf yöntemiyle anket formları doldurtulmuştur. Bu anket çalışması Kasım-Aralık 2019 tarihleri arasında yapıldı. Bulguların analizi SPSS 22.0. programında yapıldı.Bağımsız değişkenlerle tüberküloz bilgi düzeyi puanları arasındaki fark t testi ve Oneway Anova testi ile değerlendirildi. Bulgular:Hemşirelerin tüberküloz hakkındaki bilgi birikimlerini ölçmeye yönelik soruların puanlandırılmasında; 128 kişi 50'den az, 147 kişi 50-65 arasında,44 kişi 66-80 arasında ve 19 kişi 80 puanın üzerinde almıştır. Puan ortalaması 53.76±15.53 olarak bulundu. SPSS 22.0.programında yapılan t-testi sonucunda çalışmamızda cinsiyet bağımsız değişkeni ile tüberküloz bilgi düzeyi puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. (p0.05) Sonuç:Araştırmaya katılan hemşirelerin tüberküloz hakkında bilgilerinin düşük olduğu görülmektedir.Ayrıca tüberküloz hastalarına karşı negatif tutum sergiledikleri görülmektedir. Hemşire ve diğer sağlık personellerinin bu eksikliklerin giderilmesi ve pozitif tutumların geliştirilmesi eğitim programlarının düzenlenmesiyle mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Tuberculosis is one of the biggest public health problems worldwide. The role of health care units / workers involved in the fight against tuberculosis cannot be overlooked this problem as it remains important. In the control of tuberculosis, it is very important that nurses know their level of knowledge about this disease and work in harmony with each other.The aim of this study was to measure the knowledge levels, behaviors and attitudes of nurses working in the university hospital. Method: It was a descriptive and cross-sectional study and 338 nurses were filled out questionnaires by closed envelope method. This survey was conducted between November-December 2019. Results were analyzed by SPSS 22.0. program. The difference between independent variables and tuberculosis knowledge level points was evaluated by t test and Oneway Anova test. Results: In the scoring of questions about measuring the knowledge of nurses about Tuberculosis; 128 people were less than 50, 147 people were between 50-65, 44 people were between 66-80 and 19 people got over 80 points. The average score was 53.76 ± 15.53. As a result of the t-test performed in the SPSS 22.0.program, no statistically significant difference was found between average score of Tuberculosis knowledge levels and gender independent variable in our study. (p 0.05) Conclusion: It was observed that the nurses participating in the study had low level knowledge about tuberculosis. In addition, they have negative attitudes towards tuberculosis patients. Training programs should be organized in order to eliminate these deficiencies and develop positive attitudes of nurses and other health personnel.