Termal turizm işletmelerinin destinasyon imajı açısından değerlendirilmesi: Haymana örneği
Evaluation of thermal tourism businesses in terms of destination image: Haymana case
- Tez No: 618247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Termal Turizm, Destinasyon İmajı, Haymana, Thermal Tourism, Destination Image, Haymana
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Termal turizm tüm dünyada insanların çeşitli sağlık problemlerine şifa bulmak amacıyla kullanılan alternatif turizm türlerinden biridir. Dolayısıyla termal turizm faaliyetleri tüm yıla yayılabilen bir turizm çeşididir. Termal turizm merkezlerinin bulunduğu destinasyonlar, bölge imajına katkılarından dolayı ziyaretçiler tarafından daha çekici bulunmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı Haymana'daki termal turizm işletmelerini destinasyon imajı açısından değerlendirmektir. Bu araştırmada problemin çözümüne ilişkin derinlemesine bilgi elde etmek amacıyla nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Bu kapsamda Haymana'daki termal turizm işletme yöneticileriyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Böylece termal turizm işletmelerinin yöneticileri ile yapılan görüşmelerle ilçenin turizm potansiyeline, alt yapısına, termal tesislerine ve genel tanıtımına yönelik düşünceleri ele alınmıştır. Yarı yapılandırılmış olarak düzenlenen görüşme formunda 13 görüşme sorusu hazırlanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, misafirlerin Haymana destinasyonuna temel geliş amacının termal turizm olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle Haymana destinasyonunun temel kaynağını oluşturan termal suyunun İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbı Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı tarafından 2017 yılında yapılan araştırma sonucunda Haymana termal suyunun kalite düzeyinin içerdiği mineraller bakımından zengin olduğu tescillenmiştir. Bu da termal turizm işletmelerinin Haymana destinasyon imajını oluşturma açısından önemli bir etmen olduğunu ortaya çıkarmıştır. Fakat Haymana destinasyonunun, diğer termal turizm destinasyonlarının sahip olduğu alt yapı ve tesis sayılarına göre yetersiz olması önemli bir dezavatajıdır.
Özet (Çeviri)
Thermal tourism is one of the alternative tourism types for healing various health problems of people all over the world. Therefore, thermal tourism activities are a type of tourism that can spread all year round. Destinations which have thermal tourism centers are more attractive to visitors due to their contribution to the image of the region. In this context, the main purpose of the research is to evaluate the thermal tourism companies in Haymana in terms of destination image. In this research, qualitative research method was applied to obtain in-depth information on the solution of the problem. Within this context, face-to-face interviews were made with managers working for thermal tourism businesses in Haymana. Through interviews, thermal tourism enterprises managers' opinions are discussed about the tourism potential, infrastructure, thermal facilities and general promotion of the district. In the interview form that was edited as semi-structured, 13 questions were prepared. The data obtained were analyzed with descriptive analysis technique. According to the results of the research, it was revealed that the main purpose of the guests arrival to the Haymana destination is thermal tourism. As a result of the research carried out in 2017 by the Istanbul Medical Faculty, Department of Ecology and Hydroclimatology, the thermal water, which constitutes the main source of the Haymana destination, has been registered as rich in minerals in quality. This revealed that thermal tourism enterprises are an important factor in creating the image of Haymana destination. However, it is an important disadvantage that the Haymana destination is insufficient compared to the number of infrastructures and facilities owned by other thermal tourism destinations.