Termal turizmde markalaşma: Frigya termal turizm bölgesi üzerinenitel bir araştırma
Branding in thermal tourism: A qualitative study on phrygia thermal tourism region
- Tez No: 766602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBENİZ AKDENİZ AR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: thermal tourism, destination branding, Phrygia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Dünyada ve ülkemizde oldukça önemli bir değer haline gelen sağlık turizminin türlerinden olan termal turizm; sağladığı ekonomik değer, istihdama katkısı ve yılın her ayı yapılabilir olması gibi avantajlarıyla öne çıkmaktadır. Bu çalışmada Türkiye Termal Turizm Master Planı içerisinde yer alan, Frigya Termal Turizm Bölgesinin markalaşmasında konaklama işletmelerinin rolünü belirlemek üzere nitel bir analiz yapılmıştır. Dünyada en çok üye ve yorum sayısına sahip Tripadvisor.com internet sitesinde yer alan, 2019-2021 yıllarında destinasyonda konaklama gerçekleştirmiş yerli ve yabancı turistlere ait 4.626 tekil yorum ve bu yorumların içerdiği 16.350 bağlam, MAXQDA nitel analiz programında analiz edilerek tema ve alt kod oluşturularak incelenmiştir. Yapılan araştırmada, yerli ve yabancı turistlerin konaklama işletmeleri hakkında; personel, yeme-içme, temizlik, otel fiziki şartları, oda, spa-havuz, konum, fiyat ve aktivite-eğlence başlıklarında olumlu ve olumsuz yorum yaptıkları, aynı zamanda beklentilerini dile getirdikleri görülmüştür. Yorumlardan hareketle, yerli ve yabancı turistlerin olumlu ve olumsuz deneyimlerinin destinasyon imajını etkilediği, konaklama işletmelerinin destinasyon markalaşmasında olumlu ve olumsuz etkilerinin olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Sözcükler : Termal turizm, destinasyon markalaşması, Frigya
Özet (Çeviri)
Thermal tourism, as a type of health tourism, which has become a quite important value in our country and in the world, comes into prominence with its advantages such as provided economical value, contribution to employment and availability in every month of the year. In this study, a qualitative analysis is performed about the role of mansion businesses on branding of Phrygia Thermal Development Region, which is in the Turkey Thermal Tourism Master Plan. 4.626 individual comments of foreign and local tourists, who stayed in destinations on Tripadvisor.com website, having the highest number of members and comments, between 2019 and 2021 and 16.350 context that these comments include are investigated in MAXQDA qualitative analysis programme and by development of themes and sub-codes. In the research, it is seen that local and foreign tourists had positive and negative comments on staff, food and drinks, hygiene, hotel physical conditions, room, spa-pool, location, price and activity-entertainment about mansion businesses and they stated their expectations at the same time. It is concluded from the comments that positive and negative accommodation experiences of foreign and local tourists affect destination brand image and may have positive and negative effects on destination branding of mansion businesses.