Acil sağlık hizmetleri sunucularında motivasyon faktörlerinin toplam kalite yönetimine etkisi
Effect of motivation factors on total quality management in emergency health services servers
- Tez No: 618277
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN İKİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, İşletme, Health Care Management, Emergency and First Aid, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Acil Sağlık Hizmetleri, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Motivasyon, Health, Emergency Medical Services, Quality, Total Quality Management, Motivation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bütün dünya toplumları için vazgeçilemez unsurlardan olan acil sağlık hizmetlerinde, ülkemizde ve dünyada son yıllarda acil tıbbın gelişimiyle birlikte önemli değişimler ve gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerin çoğunluğu, ülkemizde özellikle hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde yaşanmıştır. Gelişmiş ve uygar ülkelerin sağlık istatistikleri göz önüne alındığında, acil sağlık hizmeti sunucularının bu hizmetlerdeki önemi büyüktür. Sağlık hizmetleri; yüksek uzmanlaşma ve insanla sunulan hizmetler olduğundan, özellikle iyi yetişmiş, tam olarak işine odaklanmış, örgüt kültürünü benimsemiş ve yüksek düzeyde motive olmuş hizmet sunucularının bu hizmette katkısı çok büyüktür. Bütün işletmeler için önem arz eden etkin, verimli, kaliteli bir hizmet sunumu ve sıfır hata anlayışı acil sağlık hizmetleri için hayati denilebilecek derecede öneme sahiptir. Çünkü acil sağlık hizmetleri sunumunda ortaya çıkan ve küçük görülebilen bir hatanın bile bir insanın hayatına mal olabilme riski vardır. Bu yüzden bu hizmeti sunan acil sağlık hizmeti sunucularının, mesleklerini icra ederken her türlü kaygı ve sorunlarından mümkün olduğunca uzak tutulması, onların motivasyon düzeylerine bağlıdır. Müşteri ihtiyaçlarını tatmin ederek, müşteri memnuniyetini sağlamak için, üretim sürecine sistematik olarak bütün işletme paydaşlarının ortak katkı sunması olarak tanımlanan toplam kalite yönetimi (TKY), son yıllarda acil sağlık hizmetlerinde de önem kazanmıştır. Bu yaklaşımda bütün hizmet sunucularının kalite sürecine katkı sunması gerekmektedir. TKY'nin önemle üzerinde durduğu konulardan biri de çalışanların kalite sürecine tam olarak katkı sunabilmesi için, onların tam anlamıyla işletme hedefleri doğrultusunda motive edilmesi, yani güdülenmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BERKİTEN, Haşim: Effect Of Motivation Factors On Total Quality Management In Emergency Health Services Servers, Master's Thesis, Ankara, 2020 In recent years, thanks to developments in medicine, significant changes and developments have occured in emergency medical services that is one of the irreplaceable things for all the societies over the world. In our country, most of these changes have occured in pre-hospital emergency medical services. When health statictics of developed and civilised countries are take into account, we notice that emergency medical services personel are very important in these services. Because medical services are based on human labour, it requires pesonnel who adopted organizational culture, highly motivated and highly concentrated. A quality and effective performance that is very crucial for all minor industries is much more important for medical services. Beacuse even a very little mistake can be cause of death in medical services. So medical services personnel should be away from stress or anxiety and they should be highly motivated when they perform their profession. Total Quality Management (TQM) that is a principle based on customer satisfaction and equal contribution of all operation personnel to the production process has come into prominence in emergency medical services in recent years. In this discipline, all service providers should contribute to quality process. One of the issues that Total Quality Management dwell on is motivating of personnel in accordance with the targets of company for that they can make enough contribution to the production process.