Jeotermal kaynakların enerji sektöründeki yeri, yatırım ve işletme süreçlerinin yönetimi
Place of geothermal sources on energy sector, management of investment and operation processes
  1. Tez No: 618366
  2. Yazar: OĞUZ ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ YILMAZ KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Jeotermal Enerji Kaynakları, Yatırım Kararları, İşletme Süreçleri, Yönetim
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Özetle bu tez çalışmamızın amacı Türkiye'deki yenilenebilir enerji potansiyeline dikkat çekmek, bu potansiyeli tüm dünya ölçeğinde kıyaslamak ve mevcut potansiyelden en efektif biçimde yararlanılması gerekliliğini ortaya koymaktır. Bununla beraber Türkiye'nin, gösterdiği hızlı sosyal ve ekonomik gelişmeye paralel olarak ihtiyaç duyduğu enerjiyi, kesintisiz, güvenli ve çevreye duyarlı olarak üretmesinde, başta jeotermal enerji kaynakları olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının rolünün ve öneminin araştırılmasıdır. İki ana konu çerçevesinde yoğunlaşılan bu çalışma kapsamında ilk olarak jeotermal enerji kaynaklarının Türkiye'deki ve Dünya'daki kullanımı üzerinde durularak, sonrasında bu kaynaklarla elektrik enerjisi üretimine yönelik araştırma, yatırım, üretim ve işletme süreçleri üzerinde durulmuştur. Jeotermal enerji kaynaklarının enerji sektöründeki yeri incelenirken, işletme, yatırım, enerji, enerji kaynakları, enerji üretimi, Türkiye'de ve Dünya'daki enerji üretimi konuları anlatılarak enerji sektörü hakkındaki genel çerçeve çizilmiştir. Devamında jeotermal enerji kaynakları özelinde araştırma, yatırım ve işletme süreçleri hakkında bilgiler verilerek konunun önemi vurgulanmıştır. Tüm bu çalışmalar sonucunda verilmek istenen ana fikir; var olan konvansiyonel enerji kaynaklarımıza bağımlı üretim ve tüketim alışkanlıklarının yerini başta jeotermal enerji kaynakları olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjiye bırakması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
In brief, the goal of this thesis study is to attract on renewable energy potential in Turkey, to compare this potential on all world's scale and to reveal the necessity to get benefit from current potential in most effective way. At the same time, it is to research role and importance of renewable energy sources mainly as to be geothermal energy sources to produce energy that Turkey needs it as nonstop, safety and sensitive to environment as parallel with quick social and economical development that Turkey shows them. Within the concept of this study which is intensified in the frame of two main subject , use of geothermal energy sources in Turkey and World has been firstly emphasized and then research, investment, production and operation processes have been emphasized as relying on electric energy production with these sources. While place of geothermal energy sources on energy sector is examined, general frame has been drawn about energy sector as subjects of operation, investment, energy, energy sources, energy production, energy production in Turkey and World have been told. Afterwards, importance of the subject has been emphasized as informing about research, investment and operation processes as specific to geothermal energy sources. As a result of all these studies, main idea which is aimed to be given is that; production and consumption habits based on available conventional energy sources give their places to energy which is obtained from renewable energy sources mainly as to be geothermal energy sources. Key Words; Renewable energy, Geothermal Energy Sources, Investment Decisions, Operation Processes , Management