Bir kenarında basınç arttırıcı girinti bulunan dikey rüzgar türbini kanat profilinin incelenmesi
Investigation of a vertical wind turbine blade profile including a cavity on the suction side
- Tez No: 618458
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA ERKAN AKANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Darrieus rüzgâr türbini, pasif akış kontrolü, oyuklu kanat profili, Darrieus wind türbine, passive flow control, cavity airfoil
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Darrieus rüzgâr türbinleri hava akışı ile kanat profillerinin kaldırma kuvveti oluşturması prensibine göre çalışsalar da bazı dönme açılarında hava akışı ile kanat profillerinin sürükleme kuvveti oluşturmasından da etkilenirler. Sürükleme kuvvetinin etkisi rüzgâr türbinin bazı dönme bölgelerinde türbinin dönme hızını arttırıcı yönde etki ederken, bazı dönme bölgelerinde türbinin dönme hızını azaltıcı yönde etki eder. Bu tez çalışması kapsamında rüzgârın sürükleme kuvvetini artırmak amacı ile rüzgâr türbini kanat profilinin emme kenarında basınç arttırıcı girinti oluşturulmuş olup, bu pasif akış kontrol yönteminin kanat profilinin sürükleme ve kaldırma kuvvetine etkileri belirli hücum açıları için deneysel olarak incelenmiştir. Emme kenarında oyuklu bir yapı oluşturulan NACA0024, NACA4412 ve S822 kanat profilleri rüzgâr tünelinde test edilerek sürükleme ve kaldırma kuvvetine etkileri gözlemlenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda hava akışını kanat profillerinin hücum kenarından alması durumunda S822 ile NACA4412 kanat profillerinde oyuk kullanımının, hava akışını firar kenarından alması durumunda NACA0024 kanat profilinde oyuk kullanımının en iyi CL/CD oranını verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Although Darrieus wind turbines work according to the principle that the airfoil generate lift force, they are also influenced by drag force of the airfoil at some rotational angles. Yet the drag force has the effect of increasing the rotational speed of the turbine at some of the rotational regions, while at some of the rotational regions it decreases the rotation speed of the wind turbine. In order to increase the drag force of the wind, a pressure enhancing cavity was created on the suction side of the airfoil, and the effects of this passive flow control method on the drag and lift force of the airfoil were investigated experimentally for predertermined angles of attack. NACA0024, NACA4412 and S822 airfoils which are formed with a cavity structure at the suction side, were tested in the wind tunnel and their effects on drag and lift force were measured. The best CL / CD ratio using were obtained, with S822 and NACA 4412 airfoils from the leading edge, and with the NACA0024 airfoil from the trailing edge.