FED faiz kararlarının hisse senedi piyasalarına etkisi: Gelişmekte olan ülkeler üzerine bir uygulama
The impact of FED interest rate decisions on stock markets: An application on developing countries
  1. Tez No: 618545
  2. Yazar: DENİZ METE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN DENİZ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Federal Rezerv Sistemi, Politika Faizi, Kümülatif Anormal Getiri, Olay Çalışması Yöntemi, Federal Reserve System, Policy Interest Rates, Cumulative Abnormal Return, Case Study Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, FED faiz kararlarının hisse senedi piyasalarına etkisi incelenmektedir. Uygulamada gelişmekte olan 18 ülkenin 2016 yılına ait borsa kapanış verilerine ulaşılarak, yıl içerisinde gerçekleşen FED toplantıları sonrasında araştırmaya konu ülkelerin hisse senedi piyasalarının toplantıda alınan kararlardan ne derece etkilendiği“Olay Çalışması Yöntemi”ile analiz edilmeye çalışılmaktadır. Mevcut literatürde FED faiz sistemleri, FED para politikası ile ilgili incelemelere rastlanmış, ancak FED faiz kararlarının hisse senedi piyasalarına olan etkileri konusunda yapılan çalışmalara rastlanmamıştır. Çalışma sonuçlarına göre FED faiz kararlarının ülkelerin piyasaları üzerinde etkisinin olmadığı görülmektedir. Yılda genelde 8 defa gerçekleşen FED toplantılarının hemen öncesinde ve hemen sonrasında analiz edilen gelişmekte olan 18 ülkenin borsalarının kümülatif anormal getirilerinde ciddi düşüş ve artışlara rastlanmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of FED interest rate decisions on stock markets is examined. Based on the stock market closing data of a sample of 18 developing countries from 2016 and using 'Case Study Method', this study aimed at analysing to what extent the stock markets of these sample countries were impacted by the decisions from FED meetings in 2016. While some research has been carried out on FED interest systems and FED monetary policy, no studies have been found which looked at the impact of FED interest rate decisions on financial markets. The results of this present study suggest that FED interest rate decisions have no impact on other countries' financial markets. No significant increase or decrease was observed in the cumulative abnormal returns of the stock markets of the analysed sample of 18 developing countries beforehand and in the aftermath of FED meetings which generally take place eight times a year.