Parçalanmış aile üyesi olan 9-12 yaş aralığındaki çocukların amksiyete ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of anxiety and depression levels of children between 9-12 years of children
  1. Tez No: 618565
  2. Yazar: AYŞE SUNA DÜLGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Parçalanmış aile, Depresyon, Anksiyete
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Aile, kişinin kişilik gelişiminde, bireyin dünyayı algılamasını, değerlendirmesini ve bu değerlendirme doğrultusunda tepki vermesini etkileyen şemalarının ve bilişsel inançlarının gelişmesinde etki eden ilk ve belki de en önemli faktördür. Ailenin dağılmasının ya da parçalanmasının kişi için ciddi bir stresör olduğu bilindiğinden bu konuyla ilgili çeşitli araştırmalar yapılarak, böylesi bir stresin, bireyin ruhsal durumunu nasıl ve ne ölçüde etkilediği tespit edilmeye çalışılmaktadır. Ruhsal problemlerin genel olarak ilk belirtilerini ergenlik döneminde gösterdiği, psikolojik problemlerin ağırlıklı olarak ergenlik döneminde başladığı ya da çeşitli semptomlarla kendini gösterdiği bilindiğinden, bu araştırma da 9-12 yaş aralığındaki çocuklarla yapılmıştır. Anne-babadan birinin hayatını kaybetmesi, ya da ebeveynlerden birinin evi terk etmesi, ya da anne babasın boşanması nedenlerinden birine bağlı olarak aile bütünlüğünün bozulması durumunun 9-12 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarının anksiyete ve depresyon düzeylerinin İncelenmesi amacıyla, söz konusu çalışma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul ilinın Esnyurt ilçesinde bulunana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Esenyurt Sosyal Hizmet Merkezı'ne 01.01.2019-01.05.2019 tarihleri arasında Sosyal ve Ekonomik Destek talebiyle başvuran ailelerin, 9-12 yaş aralığındaki çocuklarının seçkisiz yöntemle belirlenmesiyle oluşturulmuştur. Katılımcılar, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, Çocuklar için Süreklilik Anksiyete Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu İle değerlendirilmişlerdir. Yapılan değerlendirme sonunda yaş ile anksiyete düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, yaş ile depresyon düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamadığı, katılımcıların anne ve babalarının hayatta olma durumunun, anksiyete düzeyleri üzerinde anlamlı bir etksinin olduğu, anne-baba ölüm yılının, anksiyete ve depresyon düzeylerinde de anlamlı bir etkisinin olduğu, ebeveynlerin ayrılık yılı ile katılımcıların anksiyete düzeyleri arasında anlamlı bir İlişkinin olduğu, ebeveynlerin ayrılık nedenini bilme durumu ile depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Family is the first and perhaps the most significant factor affecting the development of schemas of a person as regards an individual's perceiving and evaluating the world and reacting in line with this evaluation in addition to cognitive beliefs thereof. Inasmuch as it is known that disintegration and fragmentation of family is a serious stressor for the person, various studies are carried out to try to determine how and to what extent such stress affects an individual's mental state. This research has been conducted with children aged 9-12 years since it is a known fact that the first symptoms of mental problems generally appear during adolescence and psychological issues begin or manifest themselves with various symptoms predominantly during adolescence. This study has been conducted with an eye to investigate the effect of being the member of a fragmented family on psychological status on children of this age period. The conduction objective of the study was to investigate the anxiety and depression levels of girls and boys in the age group of 9-12 arising from the death one of their parents or one of their parents' leaving the house, or divorce of the parents. The sample of the research was determined by virtue of random selection method among the children of 9-12 year old of the families who applied for support to the Social and Economic Center of Esenyurt Social Services Center of the Ministry of Family, Labor and Social Services located in Esenyurt district of Istanbul between the dates of 01st.01.2019 and 01st.05.2019. The participants were evaluated through utilization of Depression Scale for Children, Continuity Anxiety Scale for Children and Demographic Information Form. As a result of the evaluation, significant relationship was found between age and anxiety level while there was no significant relationship between age and depression level and parents' being alive or dead had a significant effect on anxiety levels on participants, the year of death of the parents, there was a significant effect on the levels of anxiety and depression and knowing the cause of the parents' separation divorce had a significant effect on the levels of anxiety and depression. Keys Words: Family, Shattered family, Depression, Anxiety