Fen eğitimi alanında 2008-2018 yılları arasında deneysel araştırma ile yapılmış yüksek lisans tezlerinin içerik analizi
Content analysis of master theses which were conducted with experimental research in science education between the years of 2008-2018
- Tez No: 618566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, Fen Eğitimi, Deneysel Araştırmalar, İçerik Analizi, Yüksek Lisans Tezleri, Science, Science Education, experimental research, content analysis, master theses
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de 2008-2018 yılları arasında yayınlanan fen bilimleri eğitimi alanındaki deneysel araştırma ile yapılmış tezlerin bir analizi yapılarak, ülke profilinin çıkartılması ve ana hatlarıyla sınıflandırılarak kapsamlı ve bütüncül bir şekilde ortaya koymaktır. Böylece bu çalışmanın, araştırmacılara alanlarının tarihsel gelişimi, bu alanlardaki güncel durumlar ve eğilimlerin neler olduğu konusunda, eksiklerin ve yapılan tekrarların fark edilmesi açısından bütünsel ele alınmasında yardımcı olması beklenmektedir. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'de fen eğitimi alanında deneysel modellerin kullanıldığı 2008-2018 yılları arasında yazılmış olan 344 yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Araştırmada, Microsoft Excel ortamında yüksek lisans tez inceleme formu hazırlanmıştır. Tüm erişime açık ve ulaşılabilir tezler incelemeye tabi tutulmuştur. Bu tezler yazıldıkları yıl, üniversite, çalışma yapılan enstitü, danışman unvanı, çalışılan konu alanları, çalışılan alt konu alanları, bilimsel araştırma yaklaşımları, deneysel araştırma desenleri, deneysel desen modelleri, örneklem düzeyleri, örneklem seçilim yöntemleri, örneklem büyüklükleri, normallik testi uygulanma, veri analiz teknikleri, kontrol grubunda kullanılan yöntemleri, bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenler, bağımlı değişkene göre sonuçlarının dağılımı açısından incelenmiştir. Araştırma kapsamında YÖK (Ulusal Tez Merkezi) veri tabanından indirilen tezlerden elde edilen veriler, kategorilere göre frekans ve yüzde değerleri açısından değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, deneysel çalışılmış yüksek lisans tezlerinden elde edilen sonuçlar; • En fazla deneysel çalışma yapılan yılın 2018 yılı olduğu, • En çok çalışma yapan üniveristenin Selçuk Üniversitesi olduğu, • En sık çalışılan odak noktasının bilgisayar destekli öğretimolduğu, • En sık çalışılan öğrenme alanının fiziksel olaylar olduğu, • Tezlerde en sık çalışılan alt öğrenme alanın 'Vücudumuzdaki Sistemler' olduğu, • En çok kullanılan deneysel desenin yarı deney desen olduğu, • En sık çalışılan deneysel desenin öntest-son test kontrol gruplu deneysel desen olduğu, • En çok nicel çalışma yapıldığı ve en sık çalışılan örneklem düzeyinin 31-60 arasında olduğu, • Kontrol grubunda tercih edilen yöntemin geleneksel yaklaşım olduğu, • En çok çalışılan bağımlı değişkenin başarı olduğu, • En çok çalışılan bağımsız değişkenin işbirlikli öğrenme yöntemi olduğu göstermiştir. Ayrıca; • İşbirlikli öğrenme yönteminin kontrol grubunda uygulanan yapılandırmacı yaklaşıma göre başarıyı arttırdığı fakat kalıcılıkta anlamlı bir farklılık yaratmadığı, • Çoğunlukla analiz kısımlarında normallik testinin ve örneklem seçilim yönteminin belirtilmediği tespit edilmiştir. Bu bulguların alan araştırmalarına ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a descriptive analysis of the published thesis with experimental research in the field of education between 2008 and 2018 in Turkey was conducted to see the country profile and classify the main lines in order to put forward a comprehensive and integrated manner. Thus, this study is expected to assist researchers in their holistic approach to the historical development of their field by recognizing deficiencies and repetitions in current situations and trends in these fields. The sample of these research are the 344 master's thesis which were conducted in Turkey between 2008 and 2018 in the filed of science education by experimental models. For this research, MS thesis form evaluation was created in Microsoft Excel environment and all accessible and available theses were examined. All the theses were examined in terms of; the year that the article was written, university, institute, supervisor unavailability, subject areas studied, sub-subject areas studied, scientific research approaches, experimental research patterns, experimental pattern models, sample levels, sample selection methods, sample sizes, normality test application, data analysis techniques, methods used in the control group, dependent variables, independent variables and the distribution of the results according to the dependent variable. Within the scope of the research, the data obtained from theses downloaded from YÖK (National Thesis Centre) database were evaluated in terms of frequency and percentage values according to categories. The data obtained from the research were analysed by content analysis method and descriptive scanning method, which is one of the qualitative research methods, was used. In the research, these results were obtained from experimentally studied master theses; • Most experimental studies were conducted in 2018 • Most of the studied was done in Selcuk University • The most frequently focused topic in the studies was computer-assisted instruction • The mot frequent research area in learning was physical events • The most commonly sub-learning field area in the theses researches were systems in our bodies • Semi-experimental pattern was the most commonly used experimental pattern • Pre-test, post-test and control group were the most frequent experimental design • The most researches were quantitative and the level of samples were between 31and 60 • The traditional approach was preferred method towards the control group • The success of the dependent variable in the research • The most researched independent variable was cooperative learning method • According to the constructivist approach, the cooperative learning method increased the success in the control group but it but did not make a significant difference in permanence • It was found that normality test and sampling selection method were not mentioned in the analysis sections These findings are thought to shed light on the field of research.