Deprem etkisi altında mevcut betonarme binaların değerlendirilmesi ve güçlendirme teknikleri maliyet analizlerinin karşılaştırılması
Evaluation of existing reinforced concrete buildings under the influence of earthquakes and compari̇son of cost analysis of retrofitting techniques
- Tez No: 618570
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAMİ DÖNDÜREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mevcut betonarme bina, güçlendirme, hasar seviyesi, TDY 2007 ve TBDY 2018'e göre performsn analizi, Current reinforced concrete building, strengthening, the level of damage, performance analysis by TDY 2007 and TBDY 2018
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Depremler, tüm yeryüzünde büyük can ve mal kaybına neden olan doğal afetlerin en yıkıcı ve etkilerinden biridir. Son yüzyılda dünyada birçok büyük deprem meydana geldiği ve bu depremler sonucunda milyonlarca insanın hayatını kaybettiği, sayısız yapının yıkıldığı bilinmektedir. Depreme karşı güvenliği sağlayamayan mevcut yapıların, tamamının yıkılarak yeniden inşa edilmesi ekonomik nedenlerden dolayı mevcut şartlarda mümkün değildir. Bu anlamda birçok durumda yeterli deprem güvenliğine sahip olmayan yapıların güçlendirilmesi tercih edilmiştir. Bu çalışmada, TBDY 2018 'e göre mevcut betonarme binaların deprem etkisi altında değerlendirilmesi ve güçlendirme tasarımı konusu incelenmiştir. Birinci aşamada mevcut betonarme binaların değerlendirilmesi konusunda TDY 2007 ile TBDY 2018 arasındaki temel farklar anlatılmıştır. Örnek olarak seçilen betonarme mevcut bir bina STA4-Cad-V14 programı kullanılarak hem TDY 2007'e göre hemde TBDY 2018 'e göre dayanım ve tasarım analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. İkinci aşamada TBDY 2018'de önerilen betonarme yapılar için güçlendirme yöntemleri ile tasarım yapılmıştır. Sistem bazında ve eleman bazında ayrı ayrı güçlendirme yaparak kalıp, demir ve beton metrajları belirlenerek maliyet analizi açısından karşılaştırmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Earthquakes are one of the most destructive and effective natural disasters that cause great loss of life and property all over the world. It is known that many large earthquakes have occurred in the world in the last century and millions of people have lost their lives as a result of these earthquakes, and countless structures have been destroyed. For economic reasons, it is not possible to rebuild all of the existing structures that cannot provide earthquake safety. In this sense, it has been preferred to strengthen structures that do not have adequate earthquake safety in many cases. In this study, according to TBDY 2018, the subject of earthquake-influenced evaluation and retrofit design of existing reinforced concrete buildings was examined. In the first phase, the main differences between TDY 2007 and TBDY 2018 were explained regarding the evaluation of existing reinforced concrete buildings. Using STA4-Cad-V14 program, an existing reinforced concrete building selected as an example, strength and design were analyzed both according to TDY 2007 and according to TBDY 2018. The results were compared. The second phase was designed with retrofit methods for reinforced concrete structures proposed in TBDY 2018. According to the system and on the basis of the element by strengthening separately, mold, iron and concrete measurements were determined and comparisons were made in terms of cost analysis.