Rekabet Kurumunun yapısı ve yetkilerinin ABD rekabet kuruluşu FTC ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of the structure and powers of the Turkish Competition Authority with the US competitive institute FTC
  1. Tez No: 618576
  2. Yazar: VEFA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Rekabet Kurumu, Federal Ticaret Komisyonu, karşılaştırma, Competition, Competition Authority, Federal Trade Commission, comparison
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tezin amacı, Rekabet Hukuku kapsamında, bu alanda düzenleyici fonksiyon ifa eden Türk Rekabet Kurumu ile ABD Rekabet Kuruluşu olan Federal Ticaret Komisyonu'nun(FTC) yapısı, görev ve yetkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Tez çalışmasında kapsam, sadece kuruluşların yapısı, yetkileri ve bu yetkilerin kullanılması sırasında uyguladıkları usul kuralları ile sınırlı turulmuş olup, maddi hukuk yönünden ele alınmamıştır. Bu çerçevede arşiv araştırmasına dayanarak sırasıyla Türk Rekabet Kurumu ve FTC'nin, yapısı ve sahip oldukları yetkiler ile bunların etkililiği ve caydırıcılık nitelikleri hakkında elde edilen bilgiler mukayeseli olarak işlenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, FTC'nin daha köklü bir kuruluş olduğu ve rekabetin sağlanması, korunması ve bozulan rekabet düzeninin tekrar tesisi bağlamında daha geniş ve etkili araçlara sahip olduğu anlaşılmış ve böylece Türk Rekabet Kurumu açısından, sahip olması gereken ilave yetki ve araçların neler olması gerektiği hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the structure, duties and powers of the Turkish Competition Authority and the Federal Competition Commission US Competition Authority which have regulative function in this field. In the thesis, the scope is limited only by the structure of the institutions, their powers and the rules of procedure applied during the exercise of these powers, and are not considered in terms of material law. In this context, the information obtained based on the archive research about the structure and powers of the Turkish Competition Authority and FTC were processed comparatively in tems of effectiveness and deterrence. In the light of the information obtained as a result of the researches, it has been understood that FTC is a more rooted organization and that it has wider and more effective tools in terms of ensuring and maintaining the competition and re-establishing the deteriorated competition order, thus, suggestions were made about the additional powers and tools that it should have for the Turkish Competition Authority.