Çocuk oyun alanları tasarımlarının mekansal kurgu açısından değerlendirilmesi: Maltepe - Kadıköy kıyı şeridi örneği
Evaluation of children's playground designs in terms of spatial fiction: Maltepe - Kadiköy coastal coast sample
  1. Tez No: 618590
  2. Yazar: SEDA KIPIRTI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Oyun Alanları, Çocuk parkı, mekânsal kurgu, Mimarlık, Tasarım, Dönüştürülebilir Malzeme, Teknolojik Gelişmeler, Yenilenebilir Mekânlar, Sürdürülebilirlik, Children's Playgrounds, Playground, spatial fiction, Architecture, Design, Transformable Materials, Technological Developments, Renewable Spaces, Sustainability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada çocukların ihtiyaçları doğrultusunda tarihten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde, çocuk oyun alanlarının mimari açıdan değişimi, gelişimi eski ve yeni tasarlanmış çocuk oyun alanlarının çocuklar ve ebeveynleri tarafından tercih edilme ve tercih edilmeme sebepleri avantaj ve dezavantajları Türkiye ve dünyadan seçilmiş örneklerle kapalı ve açık oyun mekanları incelenerek tasarım açısından mekan kurgusunun olumlu ve olumsuz yönleri incelenmiş, yapılan incelemeler doğrultusunda daha iyi bir oyun alanı tasarımı fikrinin ortaya çıkması ve günümüz teknolojileri ile geliştirilebilmesi üzerine bir fikir ortaya konulmuştur. Bu konuyu araştırma sebebim, dünyada gelişen teknoloji ile birlikte çocuk oyun alanlarının gelişiminin mimari bir bakış açısı ile , tasarımsal ve işlevsel açıdan geliştirilmesini daha iyi hale getirilmesini sağlamaktır. Tarihten günümüze çocuk oyun alanlarının oluşumu ve gelişimi, ülkeler arasındaki savaşlar, ekonomik sorunlar, eğitim ve sağlık gibi temel konularda yaşanan olumsuzluklar sebebi geri plana atılmış bir konudur. Toplum içinde geçmişten günümüze çocuklara gereken önem ve özenin gösterilmemesi çocukların ellerindeki oyuncak veya oyuncak dışında kullanılmayan atık malzemelerin, onların hayal gücüyle birleşip yeni oyuncaklara dönüşmesine neden olmuştur. Çocuk oyun alanlarının süreç içerinde değişim ve gelişim göstermesi çocukları ve ebeveynlerini mutlu etmektedir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'deki çocuk oyun alanları tasarımlarındaki mekan kurgusu, dünyadaki Amerika, Çin, İspanya, Portekiz gibi gelişmiş ülkelerde yapılan oyun alanları tasarımlarına kıyasla yetersiz kalmaktadır. Türkiye'de İstanbul Anadolu Yakası sahil şeridinde incelenen açık oyun alanı tasarımlarının bir kısmının tek düze ve çocuk oyun alanı malzemeleri genel standartlarından (uzunluk, genişlik, yükseklik) farklı olarak yapılmış olduğu ve bakım onarım ile ilgili gereken özenin gösterilmediği gözlenmiştir. İstanbul Anadolu Yakası sahil şeridinde bulunan tez için seçilen açık oyun parkları, kapalı oyun alanları ve dünyadan örneklerle gelişen teknoloji ile birlikte çocuk oyun alanlarının mimari açıdan değişimi, gelişimi, oyun alanları tasarımın olumlu ve olumsuz yönleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in the process extending to the present day from the date the needs of children, in terms of architecture changes the children's play area, development of the old and be preferred by parents and children of the newly designed children's play area and prefer not to cause the advantages and disadvantages of indoor and outdoor game venues in Turkey and with selected examples from around the world By examining the positive and negative aspects of the space setup in terms of design, an idea was put forward on the emergence of a better playground design idea and its development with today's technologies. The reason for researching this subject is to improve the development of children's playgrounds with an architectural perspective, in terms of design and functionality, with the technology developing in the world. The reason for the negativity experienced in basic issues such as the formation and development of children's playgrounds, wars between countries, economic problems, education and health from history to the present is a subject that has been put into the background. The absence of due care and attention to children in the society from past to present has caused unused waste materials, other than toys or toys in their hands, to combine with their imagination and turn into new toys. The fact that children's playgrounds change and develop in the process makes children and their parents happy. According to the research of spatial design playgrounds in Turkey in the world, America, China, Spain, playgrounds made in developed countries such as Portugal are inadequate compared to their design. Turkey in Istanbul Anatolian Side coastline of some of the studied outdoor playground design in uniform and children's playground equipment general standards (length, width, height) was observed to do due diligence related to have been made differently, maintenance and repair. With the development of the outdoor playgrounds, indoor playgrounds and technology developed with examples from the world, the architectural changes, development, and the positive and negative aspects of the design of the playgrounds were examined.