İlkokul 1. sınıf matematik dersi öğretim programı ve uygulanması üzerine bir inceleme
A study on primary school 1st grade mathematics course curriculum and application
- Tez No: 618591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik dersi öğretim programı, program değerlendirme, ilkokul, birinci sınıf Matematik dersi, Mathematics curriculum, curriculum evaluation, primary school, first grade Mathematics course
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmanın temel amacı 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmakta olan ilkokul birinci sınıf matematik dersi öğretim programına ilişkin öğretmenlerin, öğrencilerin, okul yöneticilerinin ve velilerin neler düşündüklerini belirlemek ve programın uygulanması sürecinde ortaya çıkan durumu incelemektir. Bu çalışma karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desene dayalı olarak yürütülmüştür. Çalışmanın nicel anlayışla örneklemini oranlı küme örnekleme ile belirlenen 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerindeki ilkokulların birinci sınıflarında görev yapan 294 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel çalışma grubunu ise maksimum çeşitlilik örnekleme ile belirlenen 9 sınıf öğretmeni, 9 okul yöneticisi, 16 veli ve 18 öğrenci oluşturmaktadır. Gözlem yapılan sınıf ise uygun örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırmada veriler matematik dersi öğretim programını değerlendirme ölçeği, yarı yapılandırılmış öğretmen görüşme formu, yarı yapılandırılmış yönetici görüşme formu, yarı yapılandırılmış veli görüşme formu, yarı yapılandırılmış odak grup öğrenci görüşme formu ve yarı yapılandırılmış gözlem formu ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizine başvurulmuştur. Araştırmanın nicel bulgularına göre öğretmenlerin programın geneline ilişkin görüşlerinin biraz katılıyorum düzeyinde, genel yapı, kazanım ve sunum boyutlarına ilişkin görüşlerinin katılıyorum düzeyinde, içerik ve ölçme ve değerlendirme boyutlarına ilişkin görüşlerinin ise biraz katılıyorum düzeyinde olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin birinci sınıf matematik dersi öğretim programına ilişkin görüşlerinin ortalama sınıf mevcudu ve okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenine göre farklılaştığı bulunurken; cinsiyet, hizmet içi eğitim alma, öğrenim durumu, mezun olunan okul, mesleki kıdem ve birinci sınıfı okutma durumu değişkenlerine göre farklılaşmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nitel bulgularına dayalı olarak elde edilen sonuçlarda öğretmenlerin program hakkında bilgilenmelerinin daha çok eğitim öğretim yılının ilk haftalarındaki mesleki çalışmalarla, medya, programı inceleme ve seminer vasıtasıyla olduğu ortaya çıkmıştır. Program hakkında bilgilenmelerin niteliğinin ise yetersiz ve yüzeysel olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin programın kazanım ve içeriğine yönelik olumlu görüşlere sahip olduğu ortaya çıkarken, öğretme-öğrenme süreci ve ölçme-değerlendirme boyutlarında ise olumsuz görüşlere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nitel bulgularına dayalı olarak yöneticilerin program hakkında bilgilenmelerinin daha çok resmi yazışmalar ve medya aracılığıyla olduğu ortaya çıkmıştır. Yöneticiler, öğretmen bilgilerinin güncel olmadığını, sınıf yönetiminde sıkıntılar olabildiği ve bununla ilgili eğitimler verilmesi gerektiğini belirtmektedir. Yöneticiler fiziksel ortam ve araç-gereçleri yetersiz görmekte bunların zenginleştirilmesini istemektedirler. Yöneticiler etkinliklerin eğitsel oyunlarla öğretilmesini istemektedirler. Araştırmanın nitel bulgularına dayalı olarak velilerin program hakkında bilgi sahibi olmadığı ortaya çıkarken, ilkokul birinci sınıf matematik dersinin amaçlarının farkında olduğu ortaya çıkmıştır. Veliler etkinliklerin açık-anlaşılır ve öğrenci seviyesine uygun olduğunu belirtirken; etkinlik sayısını yetersiz bulmakta, yardımcı kaynaklara başvurmaktadırlar. Veliler ayrıca fiziksel ortamı ve araç-gereçleri yetersiz bulmakta zenginleştirilmesini istemektedirler. Araştırmanın nitel bulgularına dayalı olarak öğrencilerin matematik dersinde kendilerini mutlu hissettiği, genel olarak sorun yaşamadığı, daha çok çizip boyama ve kesip yapıştırma tarzı etkinliklerden hoşlandığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nitel bulgularına dayalı olarak sınıf içi gözlem sonuçlarına göre ise programın uygulanmasının kazanım ve içeriğe paralel bir şekilde gittiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine what teachers, students, school administrators, and parents think about the first grade mathematics curriculum in the 2018-2019 academic year and to examine the situation that arises during the implementation of the program. This study was conducted based on descriptive sequential design of mixed method patterns. In the 2018-2019 academic year, which was determined by proportional cluster sampling, the sample of the study was composed of 294 primary school teachers working in the first grade of primary schools in the central districts of Adana. The qualitative study group of the study consists of 9 classroom teachers, 9 school administrators, 16 parents and 18 students who are determined by maximum diversity sampling. The observed class was determined by appropriate sampling. The data were collected by using mathematics curriculum evaluation scale, semi-structured teacher interview form, semi-structured executive interview form, semi-structured parent interview form, semi-structured focus group student interview form and semi-structured observation form. In the analysis of the quantitative data, descriptive statistics, independent groups t test and one-way analysis of variance were used. In the analysis of qualitative data, content analysis was used. According to the quantitative findings of the study, it was found that teachers' opinions about the overall program were slightly agree, their views on the general structure, acquisition and presentation dimensions were agree, and their views on content and measurement and evaluation dimensions were slightly agree. It was found that the opinions of the teachers about the first class mathematics curriculum varied according to the variable of average class size and socio-economic level of the school environment; gender, in-service training, education level, graduating school, professional seniority and first-class education status did not differ according to variables. Based on the qualitative findings of the research, it was found out that the teachers were informed about the program mostly through professional studies, media, program review and seminar in the first weeks of the academic year. It was found that the quality of information about the curriculum was inadequate and superficial. While it was revealed that the teachers had positive opinions about the content and gain of the program, it was found that they had negative opinions in the teaching-learning process and measurement-evaluation dimensions. Based on the qualitative findings of the research, it was found out that the managers were informed about the program through formal correspondence and media. Administrators state that teacher information is not up to date, there may be problems in classroom management and there should be training about it. Administrators consider the physical environment and tools insufficient and wish to enrich them. Managers want to teach activities through educational games. Based on the qualitative findings of the study, it was found out that the parents did not have any knowledge about the program, but it was found that they were aware of the objectives of the first grade mathematics course. Parents state that the activities are clear and understandable to the student level; they find the number of activities insufficient and refer to auxiliary resources. Parents also want to be enriched in finding the physical environment and equipment inadequate. Based on the qualitative findings of the research, it was found out that students felt happy in mathematics class, had no problems in general, and mostly liked drawing and painting and cutting and pasting activities. Based on the qualitative findings of the study, it was concluded that the implementation of the program was parallel to the gain and content according to the classroom observation results.