Kamuda yapılan muhasebe denetiminin muhasebe çalışanları nezdindeki algısı: Kars örneği
The perception of public accounting inspection on accounting employees: The example of Kars
  1. Tez No: 618605
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Denetimi, Kamu Sektörü Muhasebesi, Denetim, Muhasebe, Auditing, Public Sector Accounting, Accouting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kamu sektörü muhasebesi sadece kamu sektöründe faaliyet gösteren kurumların mali nitelikteki işlemleriyle ilgilenmekte, hem ilgili bilgi kullanıcılarına hem de kamu kurumlarındaki çalışanlara bu yönde bilgi sağlamaktadır. Değişen ve gelişen dünya koşulları ile birlikte kamu sektöründe de birçok değişim meydana gelmektedir. Bu değişimleri kontrol etmek, sağlıklı bir muhasebe sistemi yaratmak adına kamu kurumlarında yapılan denetim faaliyetinin önemi de giderek artmaktadır. Denetim ve kamu sektörü muhasebesi ayrılmaz bir bütün olduğundan, genel olarak denetim faaliyetinin etkilendiği birçok unsur kamu sektörünü ve dolayısıyla kamu sektörü muhasebesini de etkilemektedir. Bu çerçevede söz konusu çalışmanın amacı; sürekli ilerleme ve değişim içinde olan kamu sektöründe faaliyet gösteren kurumlardaki çalışanların, denetim faaliyetinden hangi kriterler bağlamında, ne yönde etkilendiğini tespit etmektir. Söz konusu amaç doğrultusunda, Kars ilinde faaliyet gösteren tüm kamu kurumlarına ulaşılarak yalnızca muhasebe çalışanlarını kapsayan bir anket çalışması yapılmıştır. Bu yolla toplanan veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizlere göre kamu sektöründe çalışan muhasebe çalışanlarının davranışları, gerçekleştirilen denetim faaliyeti tarafından çeşitli kriterler bağlamında etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Public sector accounting deals only with the financial transactions of institutions operating in the public sector, and provides information in this direction to both relevant information users and employees in public institutions. Along with the changing and developing world conditions, many changes occur in the public sector. In order to control these changes and create a sound accounting system, the audit activity in public institutions is also increasingly important. Since auditing and public sector accounting are an integral whole, many factors that affect audit activity in general affect the public sector and therefore public sector accounting. In this framework, the aim of the study is; It is to determine in which context and in what way the employees in the institutions operating in the public sector, which are in continuous progress and change, are affected by the audit activity. In line with this purpose, all public institutions operating in the province of Kars were contacted and a questionnaire covering only the accounting employees was conducted. The data collected in this way was analyzed with the SPSS package program. According to the analyzes, the behavior of the accounting employees working in the public sector is affected by the audit activity carried out in the context of various criteria.