Yeni ürünün müşteri yaratma önemi ve bir araştırma
Creating customer value of new product importance and a research
  1. Tez No: 618608
  2. Yazar: ÖZGÜR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAMAN ÖZTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri Değeri Yaratma, Yeni Ürün, Yenilik Kavramı, Müşteri Ilişkileri Yönetimi, Customer Value Creation, New Product, Innovation Concept, Customer Relationship Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde modern pazarlama anlayışıyla birlikte müşteriler pazarların odak noktasını oluşturmaktadır. Bundan dolayı, yeni bir ürün yaratmak, müşteri değeri için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Artan rekabet koşullarıyla birlikte, firmalar müşterilerle aralarında oldukça uzun süren bir ilişkiyi mecbur bırakmaktadır. Bu süreçlerde yeni ürünün müşteri için tatmin olunabilen ve süreklilik arz etmesi umulmaktadır. Müşterilerini memnun edebilen ve bunun daha da ötesinde müşterilerini ellerinde tutabilen işletmeler müşteri değerini oluşturabilmekte böylelikle varlıklarını devam ettirebilmekte ve kâr oranlarını düzenli bir hale getirebilmektedir. Yapılan bu araştırmada bir eğitim kurumunda yeni öğrenme metotlarının ve materyallerinin kullanılması durumunda hangi faktörlerin önemli olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. 60 kişiye sorulan anket sorularında yeni ürün sunumu anketi iki alt faktöre ayrılmış ve bu faktörler literatürde yer aldığı şekliyle pazarlama ve yeni ürün sunumu olarak adlandırılmıştır. Öncelikler ankete katılan kişilere ait demografik bilgiler verilmiş ve yorumlanmıştır. Daha sonra yapılan anketin geçerlilik ve güvenilirlik analizlerine yer verilmiştir. Cronbach Alpha değeri sırasıyla 0,881 ve 0,431 olduğundan dolayı ölçeğin güvenilirliğinin sağlandığı söylenmiştir. Bu bilgilerle anketin alt boyutlarına ait toplam puan değerleri hesaplanmış bu puan değerlerine ait ortalama standart sapma çarpıklık ve basıklık katsayısı gibi tanımlayıcı istatistiklere yer verilmiştir. Normallik varsayımı kontrolü Çarpıklık ve basıklık katsayısı yardımı ile yapılmıştır ve Normal varsayılan verilerin analizine geçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the modern marketing approach, customers are the focus of the markets. Therefore, creating a new product is very important for customer value. With increasing competition conditions, companies force a long-lasting relationship with customers. In these processes, it is hoped that the new product will be satisfactory and continuous for the customer. Businesses that can satisfy their customers and, moreover, retain their customers can create customer value so that they can maintain their assets and regulate their profit rates. In this research, it is tried to determine which factors are important when new learning methods and materials are used in an educational institution. In the questionnaire questions asked to 60 people, the new product presentation questionnaire was divided into two sub-factors and these factors were named as marketing and new product presentation as it is in the literature. Priorities were given and commented on the demographic information of the respondents. The validity and reliability analyzs of the questionnaire were given. The Cronbach's alpha value was 0.881 and 0.431, respectively, and the reliability of the scale was assured. With this information, total score values of the sub-dimensions of the questionnaire were calculated and descriptive statistics such as mean standard deviation skewness and kurtosis coefficient of these score values were included. The normality hypothesis control was performed with the help of the skewness and kurtosis coefficient and the analysis of the normal assumed data was started.