Havayolu sektöründe 2016, 2017 ve 2018 yılları arasında verimlilik ve performans analizi: THY A.O. ve Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. üzerine bir araştırma
Efficiency and performance analysis between 2016, 2017 and 2018 in the airline industry: A study on THY A.O. and Pegasus Air Transportation Inc
  1. Tez No: 618617
  2. Yazar: TUVANA EROLTU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TAHA BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Performans, THY A.O, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş, Productivity, Performance, THY A.O, Pegasus Air Transport Inc
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, hava yolu sektöründe faaliyet gösteren THY (A.O.) (THY) ve Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.'nin (Pegasus) şirketlerinin 2016, 2017 ve 2018 yılları arasındaki verimlilik ve performans analizinin yapılmasıdır. Araştırmada, hava yolu sektörünün özelliklerine yönelik olarak kullanılan verimlilik ve performans ölçütleri kullanılmıştır. Araştırmada örnek olay incelemesi yöntemi ile THY ve Pegasus Havayolu işletmelerinin faaliyet sonuçlarının karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Havayolu işletmelerinin verimliliklerinin hesaplanmasında faktör girdileri olan personel, hava aracı, yakıt ve öz sermayenin yolcu sayısı, hava aracı konma sayısı, arz edilen koltuk kilometre oranı, havayolu işletmelerinin doluluk oranı hava araçlarının günlük kullanım oranları kullanılmıştır. Havayolu işletmelerinin performanslarının ölçülmesinde ise Amerikan doları (USD) Bazında büyüme, finansal performans, faaliyet, karlılık, borç ödeme performansı analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the value of THY A.O. (THY) and Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. (Pegasus) between 2016, 2017 and 2018. In the research, efficiency and performance criteria were used according to the characteristics of the airline sector. In the study, a comparative analysis of the activity results of THY and Pegasus airlines was performed with case study method. In the calculation of the efficiency of airline companies were used factor inputs, airline employess, aircraft, number of passengers of fuel and equity capital, number of aircrafts, number of seat kilometers provided, occupancy rate of airline enterprises, daily use of aircraft. In the performance of airline companies, growth, financial performance, activity, profitability and debt performance were analyzed in terms of USD.