Marka bağlılığında materyalist eğilimlerin ve beden algısının etkilerinin incelenmesi
Relationships between body perception, materialist trends and brand loyalty
  1. Tez No: 618618
  2. Yazar: CEMRE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Materyalist Eğilimler, Marka Bağlılığı, Body Perception, Materialist Tendencies, Brand Loyalty
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma kapsamında tüketicilerin materyalist eğilimler ve beden algısının marka bağlılıkları üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da ikamet eden 405 giyim sektörü tüketicisine anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda Kişisel Bilgi Formu, Vücut Algısı Ölçeği, Materyalist Eğilimler Ölçeği ve Marka Bağlılığı Ölçeği yer almaktadır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 23.00 kullanılmış olup; veri analizinde betimleyici istatistikler ile birlikte korelasyon analizi, regresyon analizi, t-test ve ANOVA'dan yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre beden algısı ve materyalist eğilimler marka bağlılığını artırmaktadır. Demografik değişkenler açısından inceleme sonuçlarına göre erkeklerin beden algıları kadınlardan yüksek, marka bağlılıkları düşük iken; düşük yaş gruplarında daha yüksek beden algısı ve marka bağlılığı bulunmuştur. Eğitim düzeyi yüksek olan katılımcılarda beden algısı ve marka bağlılığı da yüksektir. Bununla birlikte bekarların beden algısı, materyalist eğilim ve marka bağlılığı düzeyleri evlilerden yüksektir. Gelir düzeyi açısından yapılan değerlendirme sonuçlarına göre yüksek gelir grubunda beden algısı ve marka bağlılığı yüksek iken, materyalist eğilimler düşüktür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of consumer perception and body perception on brand loyalty. For this purpose, a questionnaire was applied to 405 apparel consumers in Istanbul. The questionnaire form included Personal Information Form, Body Perception Scale, Materialist Trends Scale and Brand Loyalty Scale. SPSS 23.00 was used for the analysis of the research data; in the data analysis, descriptive statistics, correlation analysis, regression analysis, t-test and ANOVA were used. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, body perception and materialist tendencies increase brand loyalty. According to the results of the study in terms of demographic variables, men's body perceptions were higher than women and brand loyalty was low; higher body perception and brand loyalty were found in low age groups. Body perception and brand loyalty are also high among participants with high educational level. However, singles' body perception, materialist tendency and brand loyalty levels are higher than married ones. According to the results of the evaluation made in terms of income level, body perception and brand loyalty are high in the high income group, while materialist tendencies are low.