Bazı yerli keçi ırklarında kap 1.1 ve kap 1.3 genlerine ait polimorfizminlerin incelenmesi
An investigation of polymorphism kap 1.1 and kap 1.3 genes in some indigenous goat breeds
- Tez No: 618717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ÖZKAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Keçi, Tiftik, KAP genleri, Polimorfizm, Goat, Mohair, KAP Genes, Polymorphism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Türkiye yerli keçi popülasyonlarında KAP1.1 ve KAP1.3 gen bölgelerinde bulunan genetik varyasyon DNA dizileme yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan 5 farklı yerli keçi ırkına ait popülasyonlardan seçilen 100 bireyin DNA'sı materyal olarak kullanılmıştır. Tez kapsamında incelenen örneklerde KAP1.1 geni için 59, KAP1.3 geni için 15 noktada seçilen popülasyonlar arasında tek nükleotid değişimi ve insersiyon/delesyon bölgesi belirlenmiştir. Bu nükleotid değişimlerinin ve insersiyon/delesyonların aminoasit sırasında ve sayısında değişime neden olduğu saptanmıştır. Kıl-Tiftik verim ve kalitesini etkilediği düşünülen KAP1.1 ve KAP1.3 genlerinde belirlenen polimorfizlerin marker destekli seleksiyon çalışmalarında kullanılabilmesi için verim özellikleri ile ilişkilerinin tanımlanması gerekmektedir. Ancak bu konuda yapılmış çalışma sayısının azlığı nedeniyle, yerli keçi ırklarımızda hem genetik varyasyonun tanımlanmasına yönelik hem de verim özellikleri ile ilişkilerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, KAP1.1 and KAP1.3 genes were identified the genetic variation of Turkish indigenous goat populations by using DNA sequence method. In the study, DNA of 100 individuals selected from populations belonging to 5 different native goat breeds that reared different regions of Turkey was used as material. In the samples examined within the scope of the thesis, a single nucleotide exchange and insertion / deletion region were determined between the populations selected at 59 points for the KAP1.1 gene and 15 points for the KAP1.3 gene. These nucleotide variations and insertions/deletions have been causing the changes in the number and sequence of amino acids. It is necessary to define the relationship with yield characteristics and polymorphisms that determined in KAP1.1 and KAP1.3 genes which are thought to affect mohair quality in order to use in marker assisted selection studies. However, due to the limited number of studies on this subject, it is recommended to conduct studies both for the identification of genetic variation in Turkish indigenous breeds and for determining their relationship with yield characteristics.