Antenatal care utilization and other related factors in nigeria
Nijerya da doğum öncesi bakım kullanımı ve diğer ilgili faktörler
  1. Tez No: 351346
  2. Yazar: ANSELM BERDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SARP ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Nijerya, doğum öncesi bakım, doğum öncesi bakın yeterlilik puanı, hizmet kullanımı, Nigeria, antenatal care, adequacy of received antenatal care score, . Service utilization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giriş: Küresel olarak her dakikada bir kadın doğum ve doğuma bağlı komplikasyonlar nedeniyle ölmektedir. Anne ölümlerinin büyük bir bölümü sağlık komplikasyonların doğru bir şekilde yönetimi ya da komplikasyonlardan korunmanın iyi bilindiği durumlarda önlenebilirdir. Anne ölümlerinin önlemede önemli bir sağlık hizmeti doğum öncesi bakım (DÖB) hizmetleridir. Nijerya Afrika?nın en zengin ülkelerinden biri olmasına karşın her yıl 40000 kadının hamilelik ya da doğuma bağlı komplikasyonlar nedeniyle ölmektedir ve Nijeryalı kadınların %36?sı doğum öncesi bakım hizmetlerine ulaşamamaktadır. Amaç: Nijerya?daki DÖB hizmetlerinin kullanımını, sunulan DÖB hizmetlerinin yeterliliğini ve bu değerlerin altta yatan ya da hazırlayan bazı özelliklerle ilişkisini saptamaktır. Yöntem: Çalışmada 2008 Nijerya Nüfus ve Sağlık Araştırması (NNSA) verileri kullanılmıştır. Araştırma yapılmadan beş yıl önceki dönemde canlı doğum yapmış kadınların olduğu örnek kullanılmış ve 17,365 kadın çalışmaya dâhil edilmiştir. İki değişkenli (ki-kare, bağımsız örneklerde t testi, varyans analizi) ve çok değişkenli (logistik regresyon, karmasik orneklerde linear model) analizler DÖB hizmetlerinin kullanımı ile Doğum Öncesi Bakım Yeterlilik Puanı (DOBY) ve ilişkili faktörleri incelemek için kullanılmıştır. Bütün tablolar kadınların örnek büyüklüğüne gore agirliklandirilmistir. Veriyi hesaplamada, SPSS karmasik ornek kontrolde kullanilan karmasik örnek kontrol çözümlemesi kullanılmıştır. Bulgular: Nijerya?daki kadınlarda doğum öncesi bakım hizmeti kullanımını etkileyen hazırlayıcı faktörler: yaş, ikamet edilen yer, doğum sırası, anne öğrenim durumu, eşin öğrenim durumu, kitle iletişim araçlarına maruz kalma, çalışma durumu, kadının özerkliği, modern korunma yöntemlerini bilmedir. Bu faktörler içerisinde en güçlüsü ise anne öğrenim düzeyidir. Hanehalkı yoksulluk indeksi ve sağlık hizmeti sunan tesise uzaklık ise anlamlı bulunan hazırlayan faktörlerdir. Hazırlayan faktörler içerisinde en güçlü olanı hanehalkı yoksulluk indeksidir. Çok değişkenli analizler sonucu DOBY ile pozitif yönde ilişkili olduğu saptanan değişkenler: yaş, doğum sırası, öğrenim düzeyi, eşin öğrenim düzeyi, kitle iletişim araçları, hanehalkı yoksulluk indeksi ve sağlık hizmeti sunan tesise mesafedir. Sonuç: Çalışma sonuçlarına göre kadınların sosyal statüsü ve ekonomik durumları yükseldikçe doğum öncesi bakım hizmetleri kullanımının ve yeterliliğinin artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Globally, a woman dies every minute from complications related to child birth and most of this maternal deaths are avoidable as the health care solution to prevent or manage complication are well known and one of the major health care solution is antenatal care (ANC). Nigeria is one of Africa?s richest country yet an estimated 40,000 women die in pregnancy or child birth each year and about 36% of Nigerian pregnant women had no access to ANC services. Objective: To examine the level of ANC utilization in Nigeria as well as the adequacy of received antenatal care (ARANC) and their relationship with some predisposing and enabling characteristics. Method: The analysis was based on data from the 2008 Nigeria Demographic and Health Survey (NDHS). The sample used for this study consisted of women who had a live birth five years prior to the survey and a total of 17,635 women were eligible for the study. Bivariate analysis (Chi square, independent sample t test, ANOVA) and multivariate analysis (complex sample logistic regression, complex sample generalized linear model) were used to analyze antenatal care utilization and adequacy of received antenatal care. All tabulation were weight using the women sample weight. In addition, a complex sample analysis using the SPSS complex sample command was used to account for the complex sampling design used in the data collection. Result: The significant predisposing characteristics which reflect the probability of women utilization of ANC services in Nigeria were age, residence, birth order, mother?s educational level, partner?s educational level, exposure to mass media, employment status, women autonomy, knowledge of modern contraceptives and usage of modern contraceptives and the strongest predictor of ANC utilization among the predisposing factors was mother educational level. For enabling factors, household wealth index and distance to health facility were significant predictors of ANC utilization and the strongest predictor among the enabling factors was household wealth index. The following variables were positively related to Adequacy of Received ANC score: Age, birth order, educational level, partner?s educational level, mass media, household wealth index and distance to health facility. Conclusion: The findings suggest that as women social status and economic conditions increases, the utilization of ANC and ARANC increases.