Ceza muhakemesinde uzlaşma kurumu ve uzlaştırma süreci
Conciliation and reconciliation process in criminal procedure
- Tez No: 618800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uzlaştırma, Müzakere, Uzlaştırmacı, Onarıcı Adalet, Ceza Adalet Sistemi, Settlement, Negotiation, Settler, Restorative Justice, Criminal Justice System
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışma ile Türk ceza adalet sisteminde bir onarıcı adalet kurumu olan ve yapılan son değişiklikler ile birlikte daha etkin bir şekilde uygulanmaya başlayan uzlaştırma kurumu incelenmiştir. Mevcut ve olmuş olaylar altında en faydalı bilgiye ulaşmak, toplumun her kesimini ilgilendiren uzlaşmaya gereken önemin verilip verilmediğini belirlemek, böylece hukukun olanı değil olması gerekeni ele alması gerektiğini göstererek uygulamayı etkilemek çalışmamızın amacı olmuştur. Çalışmamızın kapsamında, Kanun değişikliklerinin öncesi ve sonrası karşılaştırılarak birbirinden farklı maddelerin uzlaştırma kurumuna etkisi değerlendirilmiştir. Bu değişikliklerin ve madde fıkralarında yapılan yeniliklerin uygulamada meydana getirdiği sonuçları ele alınmıştır. Araştırma için ihtiyaç duyulan kaynaklara gerek internet gerek kütüphaneler yardımıyla ulaşılmıştır. Keza yayımlanmamış tezlerden de fikir edinmekten kaçınılmamıştır. Çalışmamız hakkında yazılmış yeni ve eski tarihli kitap ve makalelerden yararlanılmıştır. Konumuzla ilgili Yargıtay kararları bulunarak gerekli yerlerde kullanılmıştır. Karşı oyların incelenmesiyle farklı görüşlere de yer verilmiştir. Sanığın ikrarını zorunlu kılan TCK'nın 73/8. maddesinin yürürlükten kaldırılması ve son değişikliklerle CMK 253 ve devamı maddelerinde sanığın ikrarının benimsenmemesi hukukumuz açısından yerinde olmuştur. Artık failin uzlaştırma müzakerelerine katılmayı kabul etmesi, failin sadece mağdura karşı haksız bir eylemde bulunduğunu ve bu haksızlığı gidermek istediği anlaşılacaktır. Uzlaşma kurumu, tarafların isteğine bağlıdır. Taraflar uzlaşma iradelerini ortaya koyarken uzlaşma sürecinin her aşamasında bundan vazgeçebilirler. Taraflar iradelerini beyan ettiğinde özgür olmalarını sağlamak önemlidir. Bu nedenle uzlaştırmacıların bağımsız ve tarafsız olması gerekir.
Özet (Çeviri)
In this study, the conciliation institution, which is a restorative justice institution in Turkish criminal justice system and which started to be implemented more effectively with the recent changes, was examined. The aim of our study was to reach the most useful information under current and existing events, to determine whether the necessary importance was given to the agreement that concern all segments of the society and thus to influence the practice by showing that the law should address what should be, not the one existing already. Within the scope of our study, the effect of different articles on the conciliation institution was evaluated by comparing before and after amendments to the law. The results of these changes and innovations made in the clauses of the article were discussed. The resources needed for the research have been reached with the help of both internet and libraries. Likewise, it wasn't avoided to get ideas from unpublished theses. New and old books and articles about our study were utilized. Decisions of the Court of Appeal related to our subject were found and used where needed. With the examination of dissenting votes, different opinions were also included. The repeal of Article 73/8 of the TCK (Turkish Penal Code), which obliges the confession of the accused, and the failure to adopt the confession of the accused with recent changes in the articles CMK (Criminal Procedure Code) 253 and its subsequent amendments have been appropriate for our law. Now that the perpetrator agrees to participate in the conciliation negotiations, it will be understood that the perpetrator is merely taking unfair action against the victim and wants to remedy this injustice. Conciliation institution depends on the request of the parties. While the parties reveal their will to compromise, they may give up at any stage of the conciliation process. When the parties declare their will, it is important to ensure that they are free. Therefore, conciliators must be independent and impartial.