İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın Kemâlü'l-Kâmil adlı eserinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
The transcription and evaluation of 'Kemâlü'l-Kâmil' by İbnülemin Mahmud Kemal İnal
  1. Tez No: 618842
  2. Yazar: ERMAN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Yusuf Kâmil Paşa, terceme-i hal, biyografi, Osmanlı Devleti, İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Yusuf Kamil Paşa, terceme-i, biography, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma, tarih, edebiyat, biyografi ve kültür sahalarındaki çalışmalarıyla tanınan İbnülemin Mahmut Kemal İnal'in 1905 yılında telif ettiği Kemâlü‟l-Kâmil adlı eserinin transkripsiyon ve değerlendirmesine dairdir. Üç bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde eserin müellifinin hayatı, şahsiyeti ve eserleri incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde Kemâlü‟l-Kâmil adlı eseri incelenmiştir. Eserin yazılış amacı, yazılış tarihi, muhtevası, üslûbu, kaynakları, başka eserlere tesiri araştırılarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise transkripsiyon esnasında takip edilen usullerden bahsedilmiştir. Sonuç kısmında çalışmayla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Metin kısmında ise Kemâlü‟l-Kâmil'in İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi'nde bulunan yazma nüshasının basit transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is related to the evaluation and transcription of the work named Kemalül Kamil which was compiled by İbnülemin Mahmut Kemal İnal who is known for his studies in the fields such as history, literature and culture. The life of the author, his character, and his works have been studied in the first section of the study which contains three sections. In the second section of the study Kemâlü'l Kâmil has been studied. The author's aim of writing the book, its content, style and resources have been studied via questioning the book's effect on other works. In the third section of the study there is information about the principles followed during the transcription of the book. In the conclusion section of the study; there is an overall evaluation of the work. As for the script of the work, a simple written copy of Kemâlü'l Kâmil which is available in 'İstanbul University Library of Rare Works' has been transcripted.