Örgütsel güvenin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of organizational trust on organizational citizenship behavior
  1. Tez No: 618861
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BÜYÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Güven, Yöneticiye Güven, İş Arkadaşlarına Güven, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Trust, Trust in Manager, Trust in Colleagues
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı kişiler arası ve örgüt içi ilişkilerde iş birliğini arttıran ve çalışan davranışlarının belirlenmesinde önemli bir yere sahip olan örgütsel güven kavramının alt boyutlarıyla (örgüte güven, yöneticiye güven, çalışma arkadaşlarına güven) birlikte, örgüte karşılık beklemeksizin yapılan faydalı davranışlar olan örgütsel vatandaşlık davranışını alt boyutlarına (diğerkamlık, vicdanlılık, nezaket, sivil erdem, sportmenlik) olan etkilerinin Karabük Üniversitesinde çalışan idari personeli açısından incelemektir. Araştırmanın evrenini Karabük Üniversitesinde çalışan 465 idari personel oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 234 personel örneklemi oluşturmuştur. Çalışmanın veri toplama aracı olarak 5'li Likert ölçeği ile oluşturulmuş 27 ifadeli örgütsel güven ölçeği ve 20 ifadeli örgütsel vatandaşlık davranışı ölçekleri kullanılmıştır. Sonuç olarak bu araştırma, Karabük Üniversitesi idari personelinin örgütsel güven algılarının, çalışma arkadaşlarına, yöneticilerine ve örgütüne olan güvenlerinin örgütsel vatandaşlık davranışlarında açıklayıcı değişkenler olduğunu ortaya koymuş ve hipotezlerin anlamlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to increase the organizational citizenship behavior which is beneficial behaviors without waiting for the organization together with the sub-dimensions of the concept of organizational trust (trust in the organization, trust in the manager, trust in the colleagues), which increases the cooperation in the interpersonal and intra-organizational relations and has an important place in the determination of the employee behaviors. The purpose of this study is to examine the effects of the publicity of the university (Karabuk University, conscience, courtesy, civil virtue, sportsmanship) in terms of administrative staff working at Karabuk University. The population of the study consists of 465 administrative staff working at Karabuk University. The sample consisted of 234 personnel selected by easy sampling method. The data were collected using a 5-point Likert scale, 27-item organizational trust and 20-item organizational citizenship behavior scales. As a result, this study revealed that organizational trust perceptions of Karabuk University administrative staff, their trust in colleagues, managers and organization are explanatory variables in organizational citizenship behaviors and some hypotheses were found to be significant.