Effects of microtransactions on monetization in changing mobile game trends
Değişen mobil oyun eğilimlerinde mikro satın alımların para kazanma üzerine etkisi
  1. Tez No: 618885
  2. Yazar: HASAN UĞUR ÇAKMAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM ALTUĞ IŞIĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun içi satın alımlar, Mikro satın alım, Para kazanma, Sanal eşya satın alma, Micro transactions, In-app purchases, Freemium, Monetizing, Purchasing virtual items
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Cep telefonu pazarının 90'lı yılların sonlarında büyümesiyle birlikte, özellikle video oyunları için içerik ve yazılım üretiminde uzmanlaşmış çok sayıda şirket kurulmuştu. Bunun yanı sıra oyun endüstrisi dışındaki şirketlerde bu fırsatları gördü ve bu gelişmekte olan pazara yatırım yaptı. İş modelleri geliştikçe, şirketler yeni para kazanma yöntemleri geliştirdi ve 2010 yılı civarında dünya, oyun tasarımında yeni kavramlar ve yaklaşımlar ortaya koymaya başladı. Bu kavramlardan biri olan“Freemium”veya Free-2-Play pazarlama yöntemi ile oyuna ücretsiz olarak başlayan kullanıcılardan oyunu beğenmeleri durumunda ücret ödeyerek mikro eşyalar satın alabilecekleri bir model gelişmiş oldu. Bu çalışmanın amacı, Masomo'nun orijinal oyunu olan Çevrimiçi Kafa Topu ve devam oyunu olan Kafa Topu 2 adlı oyunları inceleyerek oyun içi satın alımların hem tasarım hem de para kazanma stratejilerinin zaman içinde nasıl geliştiğini gözlemlemek. Aynı temel mekanik üzerine kurulu sadece para kazanma yöntemlerinin değiştiği bir oyun ile çalışmak bu değişimi rahatça gözlemlemek için mükemmel bir fırsat sundu. Tez'in röportaj kısmında ise hâlihazırda çalışan bir yapıyı bir sonraki seviyeye nasıl değişiklikler yaparak getirdiklerini Masomo çalışanları ile konuştuk.
Özet (Çeviri)
With the growth of the mobile phone market in the late 90s, a great number of companies were founded that specialized in producing content and software, in particular, video games. Also, companies from outside the game industry saw opportunities and invested in this emerging market. As business models evolved, company came up with new monetization methods, and around 2010, the world saw the advent of the Freemium or Free-2-Play model, that introduced new concepts and approaches in game design, and was marked by its emphasis on getting player involved into micro-transactions, that is, the purchase of in-game assets. The aim of this study is to focus on a case study from Turkey, namely Masomo's original game Online Head Ball, and its sequel Head Ball 2. The Masomo example provides us with an excellent chance to observe how both design and monetization strategies evolve over time, and how a particular company learns from its own experiences as it takes an already working concept to the next level.