Yangın soruşturmalarında olay yeri incelemesinde Ardahan örneği
Ardahan case study on crime scene investigations in fire investigations
- Tez No: 618884
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN MEHTAP BÜYÜKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yangın, olay yeri inceleme, adli bilimler, yangın soruşturması, vaka analizi, Fire, crime scene investigation, forensic science, fire investigation, case analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Olay Yeri İnceleme ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada adli bilimler içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olan yangın olay yeri incelemeleri konu alınmıştır. Ardahan il merkezinde 2018 yılından itibaren on sekiz ay içerisinde gerçekleşmiş olan Ardahan itfaiyesinin müdahale ettiği elli yedi yangın incelenmiştir. Bu yangınların kırkı 2018 yılında, diğer on yedisi 2019 yılının ilk altı ayında gerçekleşen olaylardır. Yangınların, çıkış nedenleri, müdahale süreleri, gerçekleştiği zamanlar ve türleri gibi birçok özellikleri dikkate alınarak irdelenmiştir. Ele alınan yangınların özellikleri ile ilgili genel istatistikler elde edilmiş, bu veriler grafik ve tablolar yardımı ile sunulmuştur. Ayrıca Ardahan ili özelinde sıkça meydana gelen yangın türleri ile ilgili sekiz farklı vaka analizi yapılmıştır. Samanlık yangını, araç yangını, ev yangını, plastik yangını, terkedilmiş bina yangını, odunluk yangını, ev, ahır ve samanlık yangını ve ot yangını vakaları analiz edilmiştir. Vaka analizleri ile en çok karşılaşılan yangın türlerinin önlenebilmesi için alınabilecek önlemler ve incelenen vakalardaki olay yerini bozan etmenlerin ortadan kaldırılabilmesi için alınması gereken tedbirler sıralanmıştır. Bu çalışma sonucunda yangın olay yeri incelemelerinde eksik kalan yönlerin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak yangın olay yeri incelemelerine katkıda bulunacağı düşünülen yöntemler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, fire crime scene investigations, which have a very important place in forensic sciences, are discussed. Fifty-seven fires that were intervened by the Ardahan fire brigade in Eighteen months since 2018 were investigated in Ardahan city center. Forty of these fires occurred in 2018 and seventeen of them occurred in the first six months of 2019. The causes of fires are examined by taking into consideration many characteristics such as the reasons of exit, response times, occurrence times and types. General statistics about the characteristics of the fires were obtained and these data were presented with the help of graphs and tables. In addition, eight different case studies were conducted on the types of fire occurring frequently in Ardahan. Haystack fire, vehicle fire, house fire, plastic fire, abandoned building fire, wood fire, house, barn and haystack fire and grass fire cases were analyzed. Case studies are listed in order to prevent the most common types of fire and measures to be taken in order to eliminate the factors affecting the crime scene in the cases examined. As a result of this study, it is aimed to improve the missing aspects of the fire scene investigations. As a result, methods which are thought to contribute to fire crime scene investigations were shared.