Feminist yaklaşımın kadınların gözünden değerlendirilmesi Bursa örneği
Evaluation of feminist approach in terms of women Bursa example
- Tez No: 618892
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Feminizm, Feminist Teori, Toplumsal Cinsiyet, Özel Alan, Kamusal Alan, Erkek Tahakkümü, Eril Egemenlik. Ataerkillik, Female, Feminism, Feminist Theory, Gender, Private Space, Public Space, Male Domination, Masculine Sovereignty, Patriarchy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Feminizm en genel anlamıyla tanımlandığında kadın ve erkeğin eğitim, hukuk, ekonomi, siyaset, sosyal yaşam gibi alanlarda eşit olması gerektiğini savunan akımdır. Bir toplumun gelişmesi ve ilerlemesi o toplumda yaşayan insanların özgürlüğü ve haklarıyla ilişkilidir. Bu nedenle feminizm kadınların da erkeklerle eşit sosyal ve siyasal haklara sahip olmasını savunarak toplumların gelişimine katkı sağlamaktadır. Feminizm ilk kez bu gelişme için çaba gösteren bir toplum olan Fransa'da 18.yy da ortaya çıktığı görülmektedir. Ancak feminist tartışma etkisini her dönemde sürdürmeyi başarmıştır. 21.yüzyılda yaşadığımız bu dönemlerde kadın haklarının hala konuşuluyor olmasının ve erkeklerin kadınlar üzerinde oluşturmuş olduğu tahakkümün tartışılıyor olmasının yanında kadınların da bu konuda ne düşündüğü ve feminizm hakkında ne kadar bilgi sahibi oldukları araştırılmak istenmiştir. Bu çalışmada Türk kadınının feminizm kavramından haberdar olup olmadığı, feminizm kavramından ne anladığı, kendi hakları üzerinde ne kadar durduğu araştırmaya çalışılmıştır. Çalışma Bursa örneği üzerinden yürütülmüştür. Bursa ilinde kadınların feminizme bakış açısını değerlendirmek adına Bursa ilinin tarihi, eğitim durumu, demografik durumu, ekonomik durumu gibi bilgilere yer vererek Bursa ili genel bir bakışla değerlendirilmiştir. Bu kısım anket verilerinin değerlendirilmesi ile devam ettiğinden Bursa ilinin genel durumu ele alınmak durumunda kalınmıştır. Araştırmanın uygulamalı kısmı olan anket verilerinin değerlenmesiyle sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Sonuçta Bursa'da yaşayan kadınların feminizm kavramından uzak olmadığı ve kadınların kendi haklarının savunuculuğunu yaptığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
When feminism is defined in the most general sense, it is the movement that advocates that women and men should be equal in areas such as education, law, economy, politics and social life. The development and progress of a society is related to the freedom and rights of the people living in that society. Therefore, feminism contributes to the development of societies, arguing that women have equal social and political rights with men. Feminism first appeared in France in the 18th century, a society that strived for this development. However, feminist debate has been able to maintain its influence in every period. In the 21st century, women's rights are still being spoken and we are skeptical about the attitude of men to women, and we want to investigate what women think about this issue and how much information they have about feminism. It was tried to investigate whether the Turkish woman was aware of the concept of feminism, what she understood from the concept of feminism, and how much it stood on their rights. The study was conducted over the Bursa example. In order to evaluate feminist point of view of women in the province of Bursa, the history of Bursa province, educational status, demographic situation and economic situation have been evaluated with a general view of Bursa. Since this part continued with the evaluation of the questionnaire data, the general situation of Bursa Province hast to be discussed. It was tried to reach the result by evaluating the applied data of the survey. As a result, women living in Bursa are not far from the concept of feminism and women are seen as advocates of their rights.