Haksız fiilde zamanaşımı
Timeout on torts
- Tez No: 619055
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haksız Fiil, Zamanaşımı, Durma, Kesilme, Torts, Timeout, Stop, Cut
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kanun koyucu, haksız fiil teşkil eden eylemlerin sözleşme ilişkilerinden farklı bir niteliğe sahip olduklarını gözeterek, bunların tabi oldukları zamanaşımı sürelerini, genel zamanaşımı süresini düzenleyen Türk Borçlar Kanunu'nun 146-161. maddelerinden ayırarak, aynı kanunun 72. maddesinde özel olarak düzenlemiştir. İşte bu çalışmada, haksız fiiller için geçerli zamanaşımı süreleri, bu sürelerin niteliği, başlangıç anları ve birbirlerine olan etkileri ayrıntılı olarak incelenmiş, sonrasında zamanaşımının durması, kesilmesi ve nihayet zamanaşımının sonuçları değerlendirilmiştir. Tezin konusunun içerik itibariyle yorum ve tartışmaya açık bir mevzu olmasından dolayı, çalışmada öğretideki görüşlerden ve yüksek mahkeme kararlarından mümkün olduğunca istifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The legislator, considering they have a different nature from the relations which constitute the tort action of contract, the limitation period to which they are subject, which regulates the limitation period 146-161 Turkish Code of Obligations separated from substances, specifically in Article 72 of the same law has been held. Here, in this study, the current limitation period for tort, the quality of this time, the initial moments and examined in detail the effects on each other, stop the statute of limitations after the results of the failure and finally prescription was evaluated. As the content of the thesis topic comments due to an open topic for discussion, study and teaching of the opinions expressed in the high court decision was tried to be as much benefit as possible.