Giysinin giysi kalıpları ile ilişkisi
The relation of dress with dress patterns
- Tez No: 619158
- Danışmanlar: PROF. HAMDİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Giysi, Kalıp, Teknik, Form, Dress, Pattern, Technique, Form
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Geçmişten günümüze kadar süregelen giyim ihtiyacı, insanın örtünme gereksinimini ve değişen doğa şartlarından korunmasını sağlayan bir gerekliliktir. Giyim insanların sosyal, ekonomik ve kültürel statülerini gösteren en önemli etkenlerden biridir. Bütün toplumlarda giyim; hem cinsiyet ve yaş farkı gibi bireysel özellikleri hem de dini mevki, sosyo-ekonomik statü, inanç ve kültürel aidiyet gibi toplumsal özellikleri temsil eder. Tüketicinin giysi seçiminde ise model, kumaş, renk, aksesuar gibi faktörler etki ettiği kadar, giysi kalıbının da etki ettiği bilinmektedir. Sürekli değişen hazır giyim sektörü ve insanların farklı giysiler giyme isteği giysi kalıplarında çeşitliliği beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla bütün bu farklılıklar giysi kalıplarına da yansımaktadır. Bu araştırma kapsamında, hazır giyim sektörünün önemli bir parçası olan standart biçki kalıpları ele alınacak ve hazır giyim kalıplarında kullanılan form, teknik ve kalıpsal dikiş detayları incelenmiştir. Bu kapsamda giyilebilir giysinin tanımı, çeşitleri, tarihsel gelişim süreci kavramsal olarak ele alınıp, tasarımcıların koleksiyonlarından örneklerle desteklenmiştir. Bunun yanı sıra söz konusu tasarımlar form, teknik ve kalıpsal dikiş detayları açısından yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dressing need throughout the history is a requirement that provides human beings need of covering and of safeguarding from natural conditions. Dressing is also one of the significant indicators of social, economic and cultural status of people. In all societies, dressing represents both individual characteristics such as gender and age, and social characteristics such as socio-economic status, belief and cultural identity. It is known that dressing patterns are influential in consumer's dressing choices as well as factors such as model, tissue, colour, and accessories. Ever-changing ready-to-wear sector and people's demand for dressing different dresses lead to a variety in dressing patterns. Therefore, all these differences have an impact on dressing patterns. In this study, we try to examine standard cutting patterns which are crucial part of ready-to-wear sector and forms, technique and pattern-based sewing details. In this context, the definition, types and historical development of wearable dresses is discussed and these are exemplified with some templates from some designers' collections. Besides this, these designs are interpreted in terms of form, technique and pattern-based sewing details.