Galyan Vadisi Subalpin Zonda Doğu Ladini (Picea Orientalis L.) Küme Ağaçlandırmasının 9. Yıl Sonuçlarının İrdelenmesi
Investigation Results of Cluster Afforestation at the 9th Years of Oriental Spruce (Picea orientalis L.) in the Subalpine Zone in Galyan Valley
  1. Tez No: 619199
  2. Yazar: AYSEN KALENDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN OKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Ladini, Küme Ağaçlandırması, Fidan Morfolojik Özellikleri, Yaşama Yüzdesi, Oriental Spruce, Cluster Afforestration, Sapling Attributes, Percentage of Survival
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Doğu Ladini türünde 4 farklı mevkii ve 3 farklı orman zonundan (orman sınırı, orman içi, subalpin zon) toplanan tohumlardan elde edilen fidanlarla kurulan küme ağaçlandırmasının 9. yıl sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırma alanı olarak Trabzon'a bağlı Galyan Vadisi subalpin zondaki (2000 m) Doğu Ladini (Picea orientalis L.) küme ağaçlandırması seçilmiştir. Çalışmada doğu ladini küme ağaçlandırmasındaki fidanların morfolojik karakterleri ölçülerek, yetiştirme ortamı ve aile bazında farklılıklar araştırılmıştır. Fidanlara ait morfolojik karakterlerde fidan boyu, son yıllık sürgün uzunluğu, kök boğazı çapı, son yıllık yan sürgün sayısı ve yaşama yüzdeleri belirlenmiştir. 9. yıl sonunda yapılan ölçüm sonuçlarına göre, 44,78 cm boy ve %6,47 yaşama yüzdesi ile en iyi gelişim gösteren aile 17 nolu ailedir (Atkoyağı Yaylası, orman sınırı). Araştırma alanında en iyi kök boğazı çapı gelişimi, 17,96 mm ile 21 nolu aile belirlenmiştir (Aktaş Köyü, orman içi) belirlenmiştir. Yüksek alan ağaçlandırmalarının başarısının değerlendirilebilmesi için, uygun orijinlerden tohum toplanarak yetiştirilen tüplü fidan kullanılmalıdır. Söz konusu fidanlar en iyi gelişme eğilimine sahip olabilecekleri küme ağaçlandırması çalışmaları ile arziye taşınmalıdır. Bununla birlikte Türkiye'de ilk kez denenen bu çalışmanın uzun süreli gözlemleri yapılarak küme ağaçlandırmalarının aplikasyon şekilleri değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study 9th year results of oriental spruce cluster afforestation working which was constructed by saplings obtained from seeds gathered from four different location and three different zones (treeline, timberline and subtimberline) were evaluated. Cluster afforestation of eastern spruce (Picea orientalis L.) in subalpine zone (2000 m) of Galyan valley of Trabzon province was selected as the research area. Some morphological characteristics of saplings as sapling height, terminal shoot length, root collar diameter, subterminal shoot number and survival percentages in clusters were calculated and differences in terms of growing environment and seed tree were investigated. The seed tree 17 located in Atkoyağı Plateau in timberline has shown the best development performance in terms of sapling height and survival percentage (mean sapling height is 44,78 cm and the survival percentage is % 6.47). However, the seed tree 21 located in Aktaş Village in subtimberline has shown the best performance in terms of root collar diameter (mean sapling root collar diameter is 17,96 mm). In order to evaluate the success of high mountain afforestation, potted saplings that produced by seeds gathered from the suitable origins should be used. These seedlings should be transported to the land by cluster afforestation works where they may have the best development tendency. However, long-term growth tendency of the clusters in case of the application form in the study area which is the first so-called cluster afforestation work in Turkey should be evaluated.