Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde tekstil işletmesinin üretiminde en uygun kumaş seçimi probleminin analitik hiyerarşi prosesi yöntemi ile analizi
Analysis of the problem of the most appropriate fabric selection process by analytical hierarchy process method in Çerkezköy Organized Industrial Region
  1. Tez No: 619249
  2. Yazar: EBRU AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), Üretim için En Uygun Kumaş Seçimi, Expert Choice, Karar verici, Kriter ve Alt Kriter, Analytical Hierarchy Process (AHP), Optimum Fabric Selection for Production, Expert Choice, Decision Maker, Criteria and Lower Criteria
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İşletmeler üretim sürecinde karar verirken birçok faktör rol oynamaktadır. Çalışmada, tekstil sektöründe kumaş üretimi yapan işletmenin firma açısından üretilmesi En uygun kumaş seçimi Analitik Hiyerarşi Prosesi ile analiz edilmiştir. Firmanın yoğun olarak ürettiği 4 çeşit kumaş ele alınmıştır. Bu kumaşlar içeresinden Karara etki eden kriter ve alt kriterler belirlenmiştir. Analiz de 5 çeşit kriter ele alınmış ve bu kriterler de kendi içlerinde alt kriterlere ayrılmıştır. Karar verici olarak, firma çalışanlarından oluşan ve üretimde karar vermede yetkisi bulunan kişilerden oluşan bir ekip ile değerlemeler yapılmıştır. Kriter ve alt kriterler Expert Choice programı ile ikili karşılaştırmalara tabi tutulmuş ve karar vericiler aracılığı ile değer verilerek analiz sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many factors play a role in the decision-making process of enterprises. In the study, the most appropriate fabric selection was analyzed by Analytical Hierarchy Process. Four types of fabrics that frequently produced by the company are discussed. The criteria and sub-criteria affecting the decision were determined within these fabrics. In the analysis, 5 criteria are considered and these criteria are divided into sub-criteria. As a decision-maker, considerations were made with a team of company employees and persons with decision-making authority. Criteria and sub-criteria were evaluated to double comparisons with Expert Choice program and the results were obtained by input valuing of decision makers.