Türk Dil Kurumunun 'Türkçe Sözlük'ündeki Arapça kökenli madde başlarının sınıflandırılması
Arabic entries in 'The Turkish Dictionary' of Turkish Language Assouation
  1. Tez No: 619251
  2. Yazar: ELSHAİMAA ABOUKAAOUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dil Kurumu, Türkçe söz varlığı, Türkçe Sözlük, Arapça söz varlığı, alıntı / ödünç sözcükler, dil ilişkileri (dil etkileşimleri), Turkish Language Assouation, Turkish, The Turkish Dictionary, Arabic, linguistics, language relations (language interactions)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Türkçenin en büyük lehçelerinden biri olan Türkiye Türkçesinde“Türkçe Sözlük”e göre Arap dilinden Türkçeye geçmiş yapım eki almayan ve tamlama oluşturmayan, sadece Arapça kökenli sözcüklerin sayısı 4.496'dır. Arapça sözcüklerden hem Türkçe hem de Farsça eklerle türetilen ve tamlamalarda yer alan madde başlarının sayısı ise 5.508'dir. Bu sayı,Türkçenin bütün söz varlığı içinde en fazla Arapçadan ödünç sözcük alındığını göstermektedir. Bahsi geçen sözcüklerden bazıları Türkiye Türkçesinde ses değerlerini olduğu gibi korurken bazıları da küçük ya da büyük değişimlere uğramıştır. Yüksek lisans tez çalışmamızda, öncelikle Türkçe Sözlük'teki Arapça madde başları tespit edilmiş, daha sonra ses ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the Turkish dialect of Turkish“Turkish Dictionary”by buying additional construction according to Turkish history and Arabic phrases form, only the number of Arabic origin words is 4,496. The number of head items derived from Arabic words with both Turkish and Persian suffixes and the phrases included 5.508. This number indicates that the most borrowed words are taken from Arabic among the Turkish vocabulary. Turkey said some of the words as sounds, while maintaining some values in Turkish has undergone minor or major changes. In our master thesis study, firstly, the Arabic head items in Turkish Dictionary were identified and then examined in terms of sound and morphology.